Jordgubbstårta med fläder
Ingredienser
Jordgubbstårta
- 4st tårtbottnar
- 1liter jordgubbar
- 5dl vispgrädde
- 1dl flädersaftkoncentrerad
- citronmelisstill dekoration
Jordgubbsmousse:
- 1liter jordgubbarca 500-600g
- 10st gelatinblad
- 8st äggula (or)
- 2dl socker
- 6dl vispgrädde
Flädermousse:
- 3st gelatinblad
- 1dl flädersaftkoncentrerad
- 2st äggula (or)
- 0,5dl socker
- 2dl vispgrädde
Portioner: bit
Instruktioner
Jordgubbsmousse:
- Mixa jordgubbarna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med en sked av jordgubbspurén. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Blanda ner de smälta gelatinbladen och resten av jord-gubbspurén i äggulorna. Vänd ner grädden. Låt moussen stelna i kylen, ca 10 minuter.
Flädermousse:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, 5 minuter. Ta upp gelatinbladen och smält dem i en kastrull tillsammans med 1 msk av flädersaften. Vispa äggulor och socker. Vispa grädden. Rör ner gelatinbladen och resten av flädersaften i äggulorna. Vänd ner grädden. Låt moussen stelna i kylen, 10 minuter.
Montering:
- Bred hälften av jordgubbsmoussen på en botten. Lägg på en botten och bred på hälften av flädermoussen. Lägg på ett lager skivade jordgubbar och bred på resten av flädermoussen. Lägg på en botten och bred på jordgubbsmousse och lägg på sista bottnen.
- Låt gärna tårtan stå och stelna till i kylen någon timme innan garnering. Vispa grädden. Tillsätt flädersaften och vispa ihop. Bred grädde runt om och ovanpå tårtan. Garnera uppe på tårtan med jordgubbar och citronmeliss.