Jörgens sparrisglass med rabarber- och jordgubbskompott
Ingredienser
Sparrisglass
- 300g vit sparrisskalet av
- 2,5dl mjölk
- 2,5dl vispgrädde
- 1dl socker
- 1st vaniljstång
- 5st äggula (or)
Jordgubb- och rabarberkompott
- 1l jordgubbar
- 3st rabarberstjälkar
- 4dl vitt vinsött
- 0,5st vaniljstång
- 0,5dl socker
- 2st gelatinblad
Vid Servering
Portioner: portioner
Instruktioner
Sparrisglass
- Koka upp mjölk, grädde, sparrisskal och fröna från vaniljstången. Låt sjuda ca 12 min. Sila av massan.
- Vispa äggulor och socker. Häll det i den sjudande sparrisgräddmjölken. Låt sjuda under omrörning med en träslev tills det binder/tjocknar. Kyl ned massan i isvatten. Rör sen ner det i en glassmaskin eller ställ det i frysen och rör om var 20:e minut tills det stelnat.
Jordgubbs- och rabarberkompott
- Skala rabarbern och skär i tärningar. Skiva jordgubbarna.
- Karamellisera socker lätt i en tjockbottnad gryta. Fyll på med vin och fröna från vaniljstången. Koka upp vinet med vanilj och rabarber, tillsätt det blötlagda gelatinet och rör om tills det löst upp sig. Kyl ned i ett isvattenbad. Lägg i jordgubbarna innan kompotten stelnar. Servera ihop med glassen. Toppa med jordgubbar och mynta.