Rabarber- och jordgubbssaft
Ingredienser
- 1kg rabarber
- 1kg jordgubbar
- 1,5liter vatten
- 1st citron (er)saften av
- 5dl socker, per l avrunnen saft
- 1 krm natriumbensoat, per liter avrunnen saft
Portioner: liter
Instruktioner
- Tvätta, snoppa och skiva jordgubbarna. Tvätta och skala rabarbern. Skär i småbitar. Koka allt med vatten i cirka 15 minuter utan att röra, då blir saften grumlig.
- Sila saften genom en finmaskig sil, helst med en ren handduk eller silduk i om du vill ha en riktigt klar saft. Spara de kokta rabarberna och jordgubbarna för dem kan du göra kompott av.
- Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft. Skumma av. Blanda i natriumbensoaten i lite av den varma saften. Blanda sen i det med övrig saft.
- Häll upp saften i väl rengjorda flaskor som försluts direkt. Låt svalna och förvara svalt och mörkt. Vid servering späder du saften med vatten till önskad smak, t.ex. 1 del saft + 4 delar vatten.