Jordgubbssemlor
Ingredienser
Semmelbullar
- 250g jordgubbar
- 8-9dl vetemjöl
- 75g smör
- 2dl mjölk
- 25g jäst
- 0,5dl strösocker
- 1st ägg
- 1tsk kardemumma
- 0,5tsk salt
Pensling
- 1st ägg
Fyllning
- 1dl inkråmfrån bullarna
- 200g mandelmassa
- 6msk mjölk
- 5dl vispgrädde
- florsocker
- jordgubbar
Portioner: st
Instruktioner
Semmelbullar
- Tvätta jordgubbarna och ta bort bladrosetten. Lägg dem i en mixer och mixa till en puré.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C. Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst upp sig. Blanda ner socker, ägg, kardemumma, jordgubbspuré och salt. Tillsätt det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den smidig. Dela degen i 28-30 bitar. Forma varje bit till en slät bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C (varmluft).
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 5-6 minuter. Låt svalna på galler.
Fyllning
- Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite av inkråmet. Riv mandelmassan på rivjärn och blanda med inkråmet och mjölken. Lägg fyllningen i bullarna.
- Skiva jordgubbar tunt och lägg ovanpå mandelmassan. Vispa grädden och spritsa eller klicka på bullarna och lägg på locken. Pudra lite florsocker över bullarna.