Smulpajsrutor med rabarber, jordgubbar och vaniljkräm
Ingredienser
Smuldeg
- 200g smör
- 1dl strösocker
- 4dl vetemjöl
- 1tsk vaniljsocker
- 1dl kokosflingor
Rabarber- och jordgubbssylt
- 200g rabarber
- 100g jordgubbar
- 2dl strösocker
- 1tsk vaniljpulver
- 2msk citron (er)saft
Vaniljkräm
- 2st äggula (or)
- 2dl mjölk
- 15g smör
- 0,75dl strösocker
- 2tsk vaniljpulver
- 2msk majsstärkelse
Portioner: bitar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175°C.
Rabarber- och jordgubbssylt
- Skölj jordgubbar och rabarber och dela i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull med socker, citronsaft och vanilj. Koka upp och låt sjuda ca 5-7 min. Häll upp sylten i väl rengjord burk och skruva genast åt locket. Ställ i kylen.
Vaniljkräm
- Blanda äggulor, socker och majsstärkelsen i en skål.
- Koka upp mjölken. Häll den i äggblandningen under vispning och häll sedan tillbaka allt i kastrullen. Värm på medelvärme under ständig vispning till krämen tjocknar. Ta bort från plattan och tillsätt smör och vanilj. Häll i en skål och täck med plastfolie och ställ i kylen tills den svalnat.
Smuldeg
- Mixa alla ingredienser utan kokosflingor i en mixer. Tryck ut 2/3 av degen i en form, ca 30x20 cm. Grädda i ugnen ca 10 minuter. Ta ut formen och bred på ett lager med vaniljkräm och sedan ett lager med sylt. Blanda ner kokos i resterande smuldegen och smula över sylten. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills den fått fin färg. Låt svalna innan du skär upp den i bitar