Rabarbercheesecake med jordgubbar och mynta
Ingredienser
Botten
- 15st digestivekex
- 100g smör
Fyllning
- 200g rabarber
- 2dl jordgubbari bitar
- 2,5dl strösocker(0,5 + 2 dl)
- 300g philadelphiaost
- 1msk vaniljsocker
- 4st äggula (or)
- 4dl vispgrädde
- 1st vaniljstång
- 1dl myntafärsk, grovhackad
Topping
- 400g rabarber
- 4msk strösocker
- jordgubbar
- mynta
Portioner: bitar
Instruktioner
Botten
- Mixa kexen tills du har smulor. Smält smöret och blanda med smulorna. Lägg bakplåtspapper i en rund form, ca 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna. Grädda i ugnen på 175° ca 10 min.
Fyllningen
- Ansa och skiva rabarberstjälkarna i små bitar. Lägg i en kastrull och koka ihop med 0,5 dl socker tills rabarbern är mjuk. Låt svalna.
- Vispa samman färskosten, resten av sockret (2dl) och vaniljsocker till en slät smet. Rör ner äggulorna en i taget och rör mellan varje. Vispa grädden hårt och vänd ner den tillsammans med jordgubbar, rabarber och mynta. Rör om.
Topping
- Skär en halv stjälk i några tunna band längst med. Lägg banden i en med skål vatten i kylen och spara dem till dekorationen. Skär resterande rabarber i ca 2 cm långa bitar. Lägg bitarna ihop med en snittad och urskrapad vaniljstång och socker i en ugnsform. Täck över med aluminiumfolie och låt allt smälta i ugnen på 225° ca 15 min. Tag ut och låt svalna.
- Fyll botten med smeten. Tryck fast jordgubbsskivor och de bakade rabarberstängerna (spara de som blir över till dekorationen) längst kanten som ett dekorativt band. Häll sedan i resten av smeten i formen. Frys i minst 4 timmar, tag fram ca 30 min innan den skall ätas så den hinner tina något. Dekorera med jordgubbar, rabarber och mynta.