Nationaldagsbakelsen
Ingredienser
Mazarinbotten
- 300gram mandelmassa
- 150gram smör
- 3st ägg
Lös mandelmassa
- 150gram mandelmassa
- 1st apelsin (er)färskpressad, eller 2 msk apelsinlikör
- 1liter jordgubbar
- citronmeliss
Portioner: stycken
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan till mazarinbottnen och fördela smöret med en gaffel eller i en matberedare till en jämn smet. Tillsätt tre lätt vispade ägg och arbeta snabbt ihop smeten.
- Bred ut den i ett jämnt, ca 1 cm tjockt lager, i en ungsform med bakplåtspapper. Formen bör vara hälften så stor som ugnens långpanna. Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.
- Låt botten svalna och skär i rutor eller tag ut med mått så att du får 8-10 bakelsebottnar. Blanda ihop den lösa mandelmassan och bre ett lager på varje bakelse. Skiva jordgubbarna på längden och ställ jordgubbsskivorna tätt i mandelmassan.
- Garnera med citronmeliss och gärna en liten svensk flagga.