Äntligen dax för Påskbuffé!

När man säger påskmat tänker nog de flesta på ägg och godis men en påskbuffé innehåller ju så mycket mer än det…

Efterhand har fisk, i form av lax, sill, böckling och Janssons Frestelse, och kött såsom t.ex. lamm byggt på vår traditionella påskbuffé. Påskbuffén påminner faktiskt mycket om det traditionella smörgåsbord som vi äter till jul, dock med lite ”lättare” rätter. Vårprimörer som inte har säsong vid jul lyfts fram, t.ex. sparris, rädisor och annat knippegrönt. Avslutningsvis bjuds det på något sött, gärna innehållande marsipan.

Traditionen med att äta ägg går långt tillbaka. Ägg symboliserar återfödelse och fruktbarhet i många kulturer och våren är ju verkligen en tid för återfödelse! I västvärlden blev ägg traditionell påskmat då hönsen hade ett uppehåll i produktionen av ägg under vintern då bl.a. tillgången på foder var liten. Lagom till fastan kom produktionen igång igen men då man inte fick äta under fastan fick man ett överskott på ägg. Äggen, som man ju hade gott om, blev ett naturligt val på påskbuffén men man dekorerade dem också och gav bort. Denna tradition har idag gått över till att man lämnar bort godisfyllda påskägg, till både barn och vuxnas stora glädje! Vill man inte fylla sina påskägg med traditionellt, sött godis, finns det ju många goda frukter som passar bra att fylla sina påskägg med, t.ex. bär, druvor, physalis, kumquatz, rambutan, fikon, passionsfrukt och clementiner.

paskagg-gron-duk-800

 

 

Tips!

Dekorera med frukt och grönt på påskbordet i form av ett ägg eller gör läckra fruktspett med frukt. En påskhare kan du lätt skära ut av t.ex. en ananas. Roliga äggkycklingar gör du t.ex med morötter som fötter och kam. Bra sätt att locka barnen till att äta frukt istället för godis.

 

Recept till påsk