Janssons frestelse
Ingredienser
- 2st gullök (ar)
- 700gram potatis (ar)
- 250gram ansjovis2 burkar
- 4dl vispgrädde
- salt
- peppar
- smör
- 3msk ströbröd
Portioner:
Instruktioner
- Skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna. När den blivit genomskinlig och gyllene är den klar. Skala potatis och skär i tunna strimlor.
- Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och längdhalverad ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Häll på grädde och ansjovisspad. Tänk på att inte spadet ska täcka potatisen, det ska finnas kvar ca. 1 cm kvar uppåt.
- Fördela ut smörklickar på toppen och strössla över ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen i 225° i cirka 1 timme. Täck med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.