Sparris med nötig hollandaise, pocherat ägg och salviasmör
Ingredienser
Hollandaise
- 200g smör
- 3st äggula (or)
- 2msk vatten
- 1msk citronsaft
- 1krm salt
Pocherat ägg
- 4st ägg
- 1liter vatten
- 2msk ättikssprit 12%
- 1tsk salt
Portioner: port
Instruktioner
Hollandaise
- Bryn smöret i en kastrull, häll av och låt svalna något. Vispa äggulor, vatten och citronsaft på medelvärme till en temperatur på ca 65°. Dra av från värmen. Droppa ner smöret lite i taget under ständig vispning. Smaka av med salt.
Pocherat ägg
- Koka upp vatten. Stäng av plattan precis när det börjar koka och tillsätt ättika och salt. Knäck ett ägg i en kopp. Lägg en sked i vattnet och rör upp en virvel med den. Häll sedan i ägget så håller det ihop. Om det inte gör det kan man hjälpa till med skeden.
- Låt ägget ligga i vattnet ett tag, ca 4 min. Ta upp ägget med en hålslev. Gulan ska vara lite krämig i konsistensen.
Salviasmör
- Bryn smör och salvia i en kastrull på svag värme tills smöret blivit gyllenbrunt och håll det varmt.
Sparris
- Ta bort den nedre hårda delen på sparrisen. Koka ca 2 min i lättsaltat vatten. Lägg upp direkt på fat. Klicka såsen på sparrisen, toppa med äggen, nötter och ringla över salviasmöret.