Majas passionsfruktstårta med mangomousse
Ingredienser
- 110gram smör
- 2,25dl strösocker
- 1msk sirap
- 2st ägg
- 1,5dl vetemjöl
- 0,5tsk salt
- 1,5tsk vaniljsocker
- 1dl kakao
Chokladmousse
- 4st äggula (or)
- 3msk strösocker
- 1,5st gelatinbladblötlagda i kallt vatten ca 5 min
- 125g mörk choklad
- 3dl vispgräddevispad
Mangomousse
- 4st gelatinbladblötlagda i kallt vatten 5 min
- 1st mango-stor, mixad till puré
- 100gram florsocker
- 3dl vispgräddevispad
Passionsfruktsgelé
- 5st passionsfrukt (er)
- 2dl passionsfruktsjuiceeller tropisk juice
- 3st gelatinblad
Dekoration
- 1-2st passionsfrukt (er)
- 1ask physalis
- 0,5krk mynta
Portioner:
Instruktioner
- Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen ett i sänder. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad, bröad springform, 26 cm i diameter. Grädda i 175 grader, 20 min. Låt svalna.
- Chokladmousse: Vispa äggulor och socker pösigt. Smält gelatinbladen i en kopp 15-20 sekunder i mikron på full effekt. Smält chokladen över vattenbad. Blanda varm choklad och smält gelatin. Rör ner det i äggsmeten. Rör ner 1/3 av den vispade grädden i smeten och vänd sedan ner resten av grädden med en slickepott. Bred moussen över kakan i formen. Ställ in formen i kylen eller frysen för att stelna 30 minuter.
- Mangomousse: Smält gelatinbladen till mangomoussen enligt ovan. Rör ner florsockret i mangopurén. Ta 1/2 dl av purén och rör ner i det smälta gelatinet. Rör sedan ner det i mangopurén. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden för att mjuka upp smeten och vänd sedan ner resten av grädden i purén. Bred ut purén över chokladmoussen i formen. Ställ in den i kylen för att stelna, ca 1 timme.
- Passionsfruktsgelé: Blötlägg 3 gelatinblad i kallt vatten i fem minuter. Värm 1/2 dl av juicen på svag värme i en kastrull. Ta upp och krama ur gelatinbladen, smält ett i taget i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Gröp ur passionsfrukterna i en skål och häll juicen över fruktköttet, rör om (ta ev. bort långa gula trådar). Låt gelén svalna något innan den skedas över moussen (gelén kan hällas på redan efter 20-30 min). Låt tårtan stelna i kyl minst 4 timmar före servering.
- Dekorera med passionsfrukter, physalis och mynta!