Fira in Valborg med festliga primörer

Valborgsmässoafton är vårens nyår men varför firar vi?

Våren tänker de flesta på men historiskt har det gällt även gällt allt från häxor, helgon till kosläpp. Förklaringarna är många. Dessutom är det kungens födelsedag. I Sverige firas valborgsmässoafton alltid den sista april och i folkmun kallas dagen för ”valborg”.

Valborgsfirandet har i Sverige en historia från medeltiden, redan då förknippad med ungdomar och deras festande. I de gammeldanska områdena – Skåne, Halland och Blekinge – gick pojkar och flickor runt i byarna och uppvaktade bönderna. När de förbjöds att använda kyrkans klockor till samling, övergick de till att tända eldar för att påkalla uppmärksamhet. Detta ska enligt vissa tolkningar ha varit upprinnelsen till eldarna.

Vad äter man då? Ja, här kan man njuta av allt från festliga rätter med vårprimörer till grillat – allt beroende på vädret…

Recept till Valborg