Grillad vit sparris med bacon och hollandaisesås
Ingredienser
Hollandaisesås
- 250g smör
- 3st äggula (or)
- 2msk vinäger
- 0,5st citron (er)saften av
Portioner: port.
Instruktioner
Sparris
- Skär av de grova delarna längst ner på den vita sparrisen, Skala ca 4-5 cm från toppen och neråt. Koka sparrisen i en vid låg kastrull i lättsaltat vatten. Sparrisen ska kokas liggandes.
- Riktigt färsk sparris tar ca 10-12 minuter . Enklast är att plocka upp en sparris ibland och känna efter med en kniv.
- Dela upp de kokta sparrisarna i fyra lika högar och linda varje bunt med med bacon. Lägg på grillen eller i ugnen och tillaga tills de får en fin färg och baconet blivit lite knaprigt.
Hollandaisesås
- Smält (skira) smöret. Passa så det inte bränns. Vispa ihop äggulorna med vinäger och citron i en mindre rostfri kastrull. Värm kastrullen i en större fylld med vatten = vattenbad. Låt inte vattnet koka, utan håll ca 98 grader. Rör hela tiden äggen tills de tjocknat något. Rör ned lite i taget av det smälta smöret. Vispa tills såsen tjocknar. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Servering
- Servera sparrisen med hollandaisesås, en limeskiva och några strån gräslök.