Lila sparris med ramslök, mandel och parmesan

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
När den lila sparrisen kokas blir den grön därför passar den bättre att grillas eller stekas om man vill tillaga den.
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Hacka och rosta mandeln i en het panna i lite olivolja. Ställ åt sidan.
  2. Skär eller bryt av den nedersta biten på sparrisen ( ca 1cm). Skölj sparrisen och skär i minder bitar, ca 3 cm.
  3. Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Lägg i sparrisen och låt fräsa några minuter. Tillsätt lite olivolja. Salta och peppra.
  4. Strimla ramslöken grovt. Lägg i den i pannan med sparrisen och fräs snabbt i en minut.
  5. Lägg upp allt på ett fat och strö över de rostade mandlarna och parmesanosten. Servera genast!

lila-sparris-bt-IMG_9974

Lila sparris har en fruktig smak och är lätt krispig. Den lila färgen kommer av färgämnet anthocyanin, en stark antioxidant, som anses motverka både cancer och ålderstecken. Med 20% högre sockerhalt än grön sparris har den en mild sötma. Den innehåller mindre fibrer än sin gröna släkting och går därför oftast att äta rå.

Passar utmärkt i t.ex. sallader. När den kokas blir den grön därför passar den bättre att grillas eller stekas om man vill tillaga den.

ramslok

Ramslök är en vild primör som påminner om vitlök. Ramslök, som är ganska sällsynt, skördas på våren och försommaren = kort säsong så passa på!

Allt kan användas, den avlånga löken, bladen och blomstjälkar med outslagna knoppar. Den har en stark smak som påminner om vitlök, men till skillnad från vitlöken är det de gröna bladen som används. 

Ramslöksbladen förlorar snabbt sin smak vid upphettning, så ska de användas i varma rätter bör de tillsättas alldeles mot slutet.  Det mest typiska receptet är ramslöksoppa. Testa gärna att göra pesto på ramslök eller blanda i den i färskost eller en potatissallad. Det är också gott att bara piffa till smaken i en sallad med färska blad av ramslök!