Recept med fikon

Recept med dadlar

Recept med sharon/persimon

Färska fikon

Fikonet har mjukt vitrosa-rött fruktkött med en mängd små kärnor som man äter. Frukterna har ljusgrönt eller mörkblått skal.

Smaken är sötsyrlig och inte alls söt som hos de torkade fikonen. Man delar frukten och äter innanmätet naturellt som dessert eller till t ex kallt, skivat kött. Skalet äts också om det inte känns för tjockt.

Fikon säljs alltid mogna. Omogna fikon innehåller en skarp saft, som vid mognad omvandlas till socker. Frukterna är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt.

Förvaras svalt.

Medjooldadlar

betraktas som dadlarnas konung och förr i tiden var de främst avsedda för kungligheter. Medjooldadeln är den finaste och köttigaste av dadlarna, och en riktig njutning att stoppa i munnen. Medjool dadlarna säljs färska vilket innebär att de är ”halvtorkade”. De har en tjock, men ofta mjuk konsistens i jämförelse med andra dadlar och de smakar sött som honung.

Dadlar är mycket näringsrika – vissa ökenfolk har klarat sig i veckor på bara ett par dadlar om dagen.Den är full av nyttigheter, som A-vitamin, D-vitamin, B1, B2, kalcium, järn och fosfor, flour, selen, essentiella aminosyror och dessutom innehåller den mer fibrer än grovt bröd vilket kommer hålla magen i trim. De består av en stor andel kolhydrater, ungefär 60-70 %, men har en låg andel fett och proteiner.

Medjooldadlar

Dadlar är goda som snacks med Philadelphiaost eller ädelost på, i fruktsallad och filmjölk. Den söta smaken ger fin brytning i skink- och ostsallad. Stekta baconlindade dadlar är en annorlunda och god kombination.

Persimon/Kaki eller Sharon?

Egentligen borde det stå ”kaki”, för det är vad det är. Namnet kaki är japanska och betyder frukt. Sharon och Persimon är bara sortnamnet, ungefär som vi namnger våra äpplen Cox Orange eller Gravensteiner. Sharonfrukterna är lite plattare än persimonerna som oftast är ovala i formen.

När frukten är fullmogen är den mjuk och skalet djupt orangefärgat. Köttet är genomskinligt och har en mjuk nästan geleaktig konsistens. Sharonfrukt går att äta även om den är lite hård men smaken blir sötare ju mognare frukten är. Persimoner innehåller, till skillnad från sharonfrukt, garvsyra när de är omogna vilket gör att det drar i munnen om man äter dem hårda. Dessa ska ätas helt mjuka. Sweet Persimon importeras från Sydeuropa under hösten och är en utveckling av persimon/kaki som saknar garvsyra och kan ätas även då den är hård.

…. …… …… …. …… … ……

Ibland kan frukten ha bruna fläckar i skalet och i fruktköttet. Det beror på att socker fällts ut och det är alltså inte något fel på frukten.

Kaki passar bra i fruktsallad med apelsin och banan, på bakverk och tillsammans med kallt kött. Den är fantastiskt god tillsammans med ädelost eller färskost!.

Förvaras helst i 2-4°C men klarar temperaturer ner till 0°C.

Säsong Europa: slutet september- oktober/november.

Persimonpersimon2

Sharon/Kaki
sharon