Recept med gurkmeja

Svartkålspaj med rostade kikärtor

Gurkmeja

Gurkmeja tillhör växtfamiljen ingefärsväxter. Den har en stark gul-orange färg och är en av ingredienserna i curry (det är av denna som curryn får sin skarpa färg). På engelska heter den turmeric.

Färsk gurkmeja skalar man (OBS den färgar lätt av sig) och finhackar för olika curryrätter. Gurkmeja doftar som senap och smakar milt och lätt bittert.

Gurkmeja anses ha antiflammatoriska egenskaper och används som naturläkemedel då den sägs sänka både högt blodtryck och högt kolesterol. Gurkmejan anses också vara en kraftig antioxidant – upp till tio gånger kraftigare än många vitaminer.

En sak att tänka på när du använder gurkmeja i din kost är att den aktiva ingrediensen i gurkmeja, curcumin, behöver lite hjälp för att kunna absorberas i våra kroppar. Om den konsumeras ensam, metaboliseras gurkmejan snabbt ut ur kroppen utan att absorberas. Studier har visat att den aktiva ingrediensen i svartpeppar, som kallas piperin, ökar biotillgängligheten av curcumin.

Curcumin är också fettlösliga, vilket innebär att det behöver lite hälsosamt fett för att kunna absorberas i kroppen.

Tips! Blanda den i lite vatten, juice eller smoothie för att göra din egen häslodryck! Tillsätt gurkmeja till riset när du kokar det för att få en fin, gul färg.

gurkmeja