Recept med sharon/persimon

Sharon och ost – jättegott!

Persimon/Kaki eller Sharon?

Egentligen borde det stå ”kaki”, för det är vad det är. Namnet kaki är japanska och betyder frukt. Sharon och Persimon är bara sortnamnet, ungefär som vi namnger våra äpplen Cox Orange eller Gravensteiner. Sharonfrukterna är lite plattare än persimonerna som oftast är ovala i formen.

När frukten är fullmogen är den mjuk och skalet djupt orangefärgat. Köttet är genomskinligt och har en mjuk nästan geleaktig konsistens. Sharonfrukt går att äta även om den är lite hård men smaken blir sötare ju mognare frukten är. Persimoner innehåller, till skillnad från sharonfrukt, garvsyra när de är omogna vilket gör att det drar i munnen om man äter dem hårda. Dessa ska ätas helt mjuka. Sweet Persimon importeras från Sydeuropa under hösten och är en utveckling av persimon/kaki som saknar garvsyra och kan ätas även då den är hård.

…. …… …… …. …… … ……

Ibland kan frukten ha bruna fläckar i skalet och i fruktköttet. Det beror på att socker fällts ut och det är alltså inte något fel på frukten.

Kaki passar bra i fruktsallad med apelsin och banan, på bakverk och tillsammans med kallt kött. Den är fantastiskt god tillsammans med ädelost eller färskost!.

Förvaras helst i 2-4°C men klarar temperaturer ner till 0°C.

Säsong Europa: slutet september- oktober/november.

Persimonpersimon2

Sharon/Kaki
sharon