Recept med druvor

Vindruvor

Det finns otaliga sorters vindruvor, och ca 85% av skörden går till vintillverkning. Det är endast vissa sorter som säljs som färska druvor direkt till konsument, ca en tiondel av den totala produktionen. Övriga 5% går till russintillverkning. De sorter man säljer som färska druvor kallas ibland för bordsdruvor. Dessa sorter är i regel betydligt mindre syrliga än de som går till vinproduktion. Skulle man göra vin av bordsdruvor skulle det m.a.o. bli ganska blaskigt och smaklöst.

Det finns både gröna, blå, röda kärnfria sorter och sorter med kärnor. Om vindruvorna innehåller kärnorna brukar dessa alltid avlägsnas (förutom vid tillverkning av rött vin), även om de faktiskt lär innehålla mycket nyttiga antioxidanter. Även skalet innehåller mycket av nyttigheterna, varför man inte bör bemöda sig med att skala dem även om skalet är lite beskare än fruktköttet.

Väljer du konventionellt odlade vindruvor bör dessa alltid sköljas ordentligt innan användning. Låt dem sedan torka på lite hushållspapper.

Några spännande sorter i vårt sortiment

cotton-candy-klase-IMG_9738

Cotton Candy

Minns du barndomens smak av spunnet socker? Prova denna vackert gröna och fantastiskt söta druva, blunda och återupplev hur det kändes att vara liten. Du kommer att häpna över hur saftiga Cotton Candy formligen smälter i munnen!

k2-mango-druvor-klase-IMG_9530

Mangodruva

Mangodruvor har en tropisk, mycket söt smak! Skalet är hårt som på en mango och insidan är mjuk som en tropisk druva vilket ger en smättande, saftig druva.

smultrondruvor-klase-IMG_3615

Smultrondruva

Smultron- ( eller jordgubbsdruva) är en mycket aromatisk, söt sort med lång, djup smak, toner av solmogen gul stenfrukt med toner av passionsfrukt och mogna smultron. Passar perfekt till en platta med kallskuret!

druvor-funny-finger-klase-IMG_9528

Funny Finger

Den mörklila druvan Funny Finger, även känd som Witch Finger, är avlång och smal, nästan som en chilifrukt. Den är lite sötare än andra druvor.

druvor-sweet-sapphire-klase-IMG_0505

Sapphire (Passionsdruva)

Sweet Sapphire är en stor kärnfri, fingerformad blå druva med mycket söt smak, 19-22 brix (sockerhalt)! Frukterna kan bli riktigt stora, upp till 45 mm .

Druvan har en svag doft av passionsfrukt och röda plommon och som mogen har den en smak av Maracuya och röda bär.

druvor-Ralli-KLASE

Ralli

Rosa druvor Ralli är en ny kärnfri sort som ursprungligen kommer från Australien. Druvan har en ljus och jämn rosa färg med runda, ganska stora bär och mjukt, krispigt skal. Fruktköttet är nästan vitt och smättande saftigt med en mycket aromatisk smak! Allteftersom druvan mognar tenderar den till att ha en muscat-liknande smak, vilket gör den till en av de bästa nya bordsdruvorna på marknaden!

druvor-Muscat-klase-liggande

Muscat

druvor-grona-imperial-klase

Imperial

druvor-grona-Vittoria-grappoloni-klase-IMG_9236

Vittoria Grappoloni

druvor-grona-sugraone

Sugraone

druvor-grona-Thompsson-Seedless-klase2

Thompsson Seedless

druvor-Sultanas-klasar

Sultana

sweet-mayabelle-klase-IMG_9468

Mayabelle

druvor-red-globe

Red Globe

druvor-bla-black-magic-it-klase-IMG_9237

Black Magic

druvor-bla-Dan-Ben-Hanna

Dan Ben Hannah

druvor-bla-sugrathirteen

Sugra13 (Midknight Beauty)

druvor-sugra13-IMG_0445

Sugra34

sable-klase-IMG_9467

Sable