Recept med druvor

Vindruvor

Det finns otaliga sorters vindruvor, och ca 85% av skörden går till vintillverkning. Det är endast vissa sorter som säljs som färska druvor direkt till konsument, ca en tiondel av den totala produktionen. Övriga 5% går till russintillverkning. De sorter man säljer som färska druvor kallas ibland för bordsdruvor. Dessa sorter är i regel betydligt mindre syrliga än de som går till vinproduktion. Skulle man göra vin av bordsdruvor skulle det m.a.o. bli ganska blaskigt och smaklöst.

Det finns både gröna, blå, röda kärnfria sorter och sorter med kärnor. Om vindruvorna innehåller kärnorna brukar dessa alltid avlägsnas (förutom vid tillverkning av rött vin), även om de faktiskt lär innehålla mycket nyttiga antioxidanter. Även skalet innehåller mycket av nyttigheterna, varför man inte bör bemöda sig med att skala dem även om skalet är lite beskare än fruktköttet.

Väljer du konventionellt odlade vindruvor bör dessa alltid sköljas ordentligt innan användning. Låt dem sedan torka på lite hushållspapper.

Några spännande sorter i vårt sortiment

cotton-candy-klase-IMG_9738

Cotton Candy

Minns du barndomens smak av spunnet socker? Prova denna vackert gröna och fantastiskt söta druva, blunda och återupplev hur det kändes att vara liten. Du kommer att häpna över hur saftiga Cotton Candy formligen smälter i munnen!

druvor-bla-black-magic-it-klase-IMG_9237

Black Magic

Black Magic druvor kommer ursprungligen från Moldavien och har en söt smak och låg syrahalt. Den mognar tidigt i juni och har elipsformade, blåsvarta frukter nästan helt fria från frön.

Doftande och saftig druva som är god som snacks och för dekorationer av kakor och desserter

Candy Crunch

Candy Crunch är en ellipsformad, medelstor, kärnfri, svart druva. Skalfärgen beskrivs bättre som en djuplila till blå som ljusnar mot stjälkänden. Skalet har en lite krispig konsistens vid tuggning men inte åt det negativa hållet, snarare tvärtom. Köttet är tämligen fast, och kombinationen av skal och kött ger druvan ett milt crunch. Smak och sötma är mycket bra, ibland med en ganska stark sötvinsmak (sägs vara som Labrusca).

Candy Dreams

Candy Dreams är en kärnfri, svart druva med små till medelstora bär som odlas på licens. Bären är runda, ibland lite ovala, med en röd-svart till svart skalfärg. Skalet är tunt och lätt att bita igenom. Det mjuka, saftiga fruktköttet har en mycket söt smak som påminner om plommon och björnbär.

Candy Heart

Candy Heart är en ny, blå, kärnfri druva med en touch av litchi i smaken. Den är supersöt, men inte irriterande söt och med de aromatiska tonerna av litchi kan man inte sluta äta dem….

Candy Snap

Candy Snap är en röd, kärnfri druva med fruktig smak med touch av jordgubb. Den är supersöt och går inte att sluta äta. Precis som godis!

druvor-bla-Dan-Ben-Hanna

Dan Ben Hannah

Relativt stora, mörkblå druvor som växer i täta medelstora klasar. Druvorna är runda, saftiga med mycket söt och aromatisk smak.

Funny Finger grön

Funny Finger grön är en avlång, smal druva, nästan som en chilifrukt. Även känd som Witch Finger. Den är lite sötare än andra druvor.

druvor-funny-finger-klase-IMG_9528

Funny Finger röd

Den mörklila druvan Funny Finger, även känd som Witch Finger, är avlång och smal, nästan som en chilifrukt. Den är lite sötare än andra druvor.

Grappoloni/Vittoria

Grappolonidruvor är fasta med en fin ljusgrön, nästan vit färg. Smaken är mycket söt och aromatisk, påminner om Muscatdruvan. Sorten är inte kärnfri men det du vinner i smak på att spotta lite kärnor är värt besväret!

Denna druvan växer i stora tunnlar som skydd för sol och vind. Klasarna blir enormt stora och kallas då för grappoloni som betyder stor klase. Ofta skördas de med en bit av druvstocken kvar på klasen, nästan som ett handtag.

druvor-grona-imperial-klase

Imperial

Imperial druvor kännetecknas av sin ljust gröna färg. De är kärnfria med en sötsyrlig smak. Mycket krispiga!

k2-mango-druvor-klase-IMG_9530

Mangodruva

Mangodruvor har en tropisk, mycket söt smak! Skalet är hårt som på en mango och insidan är mjuk som en tropisk druva vilket ger en smättande, saftig druva.

sweet-mayabelle-klase-IMG_9468

Mayabelle

Mayabelle-druvor är saftiga, runda, röda druvor som har en blommig och uppfriskande smak. Extremt söta och krispiga och med en distinkt muscatsmak: Avnjutes bäst som de är.

druvor-Muscat-klase-liggande

Muscat

Muscat (på svenska Muskat) är ett samlingsnamn på en familj av gröna druvor som både används för vinproduktion och som bordsdruvor och russin. Den har sitt ursprung i Mellanöstern och är en världens äldsta druvsorter. Muscat räknas till de gröna druvorna men kan till färgen vara gyllene, skära eller till och med svarta. Doft och smak är ofta mycket aromatisk med toner av russin, honung, fläder, persika och apelsinblomma.

druvor-Ralli-KLASE

Ralli

Rosa druvor Ralli är en ny kärnfri sort som ursprungligen kommer från Australien. Druvan har en ljus och jämn rosa färg med runda, ganska stora bär och mjukt, krispigt skal. Fruktköttet är nästan vitt och smättande saftigt med en mycket aromatisk smak! Allteftersom druvan mognar tenderar den till att ha en muscat-liknande smak, vilket gör den till en av de bästa nya bordsdruvorna på marknaden!

Red Globe

Red Globe har de största druvorna av alla röda druvsorter som odlas. De har ett mycket hållbart skal som gör att de håller sig fräscha i fruktskålen längre än många andra druvor. Smaken är mycket söt och aromatisk med smättande, krispigt fruktkött. Red Globe är inte kärnfria men det du får i smak väger lätt upp det lilla de har i kärnor!

sable-klase-IMG_9467

Sable

Druvor Sable är en läcker, kärnfri blå druva som är mycket krispig. Smaken är en blandning av tropiska smaker t.ex litchi och den är sötare än de flesta druvor

druvor-sweet-sapphire-klase-IMG_0505

Sapphire (Passionsdruva)

Sweet Sapphire är en stor kärnfri, fingerformad blå druva med mycket söt smak, 19-22 brix (sockerhalt)! Frukterna kan bli riktigt stora, upp till 45 mm .

Druvan har en svag doft av passionsfrukt och röda plommon och som mogen har den en smak av Maracuya och röda bär.

smultrondruvor-klase-IMG_3615

Smultron-/Jordgubbsdruva

Smultron- ( eller jordgubbsdruva) är en mycket aromatisk, söt sort med lång, djup smak, toner av solmogen gul stenfrukt med toner av passionsfrukt och mogna smultron. Passar perfekt till en platta med kallskuret!

druvor-grona-sugraone

Sugraone

Sugraone druvor kännetecknas av sin ljust gröna färg. De är kärnfria med en söt och mild smak. Mycket krispiga!

druvor-Sultanas-klasar

Sultana

Gröna druvor Sultanas ska helst vara gula i färgen för bästa sötma. Det gulbruna är nämligen sockerutfällningar som tränger ut i frukten allteftersom druvan mognar. En grön druva är alltså omognare och därmed syrligare.

druvor-bla-sugrathirteen

Sugra13 (Midknight Beauty)

Midknight Beauty (alias SugraThirteen) är en blåsvart druva. Druvorna är kärnfria, krispiga med en stor sötma och en mild smak. Detta är en mycket bra tidigt mognande druva med stora, något långsträckt bär med en liten röd nyans till den svarta färgen. Skalet är tunt. Druvan, som utvecklats av Sunworld i Kalifornien, släpptes på marknaden i mitten av 1990-talet och har varit mycket populär.

druvor-sugra13-IMG_0445

Sugra34

Sugra34 är en sent mognande, blåsvart kärnfri druva med stora, runda druvor. Med en diameter på runt 25 mm är det en riktig jumbodruva som smätter i munnen!

Druvorna har en mycket hög sockerhalt och fruktköttet är fast och saftigt.

Sweet Globe

Sweet Globe är en kärnfri, grön druva av medelstor till stor storlek. Skalet är ljusgrönt till svagt gult. Köttet är mycket krispigt medans skalet är tunt. Smaken är mild med låg syrahalt men kombinationen sötma/krispighet gör den till en läcker variant.

druvor-grona-Thompsson-Seedless-klase2

Thompsson Seedless

Thompsson Seedless är små, kärnfria druvor med oval form. Färgen är gröngul. Den gula färgen är socker som tränger ut i druvan så ju gulare, desto sötare. Mycket krispiga!