Recept med ingefära

Ingefära

Jordstammarna, som är den ätliga delen, är kraftiga, förgrenade och med tydliga ärr efter bladskotten. De är utvändigt ljusbruna och invändigt har de en svagt gulgrön färg. Jordstammarna innehåller eteriska oljor med en skarp smak.

Ingefära har en fyllig arom med friskt träigt inslag. Stark och ihållande smak. Riven ingefära används som krydda på samma sätt som den torkade kryddan, men den färska har mycket friskare smak. Skala ingefäran och riv på rivjärn eller pressa genom vitlökspress.

Ingefära passar tillsammans med vitlök, curryblandningar och till kött- och fiskrätter, grönsaker, i inläggningar, kakor, bakverk, puddingar och drycker. Testa att mixa ner den i en smoothie eller gör en morgonshot tillsammans med citron eller lime och honung.

Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder – ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger” .

– Ingefära anses öka matsmältningen.

– Ingefära är en klassisk huskur vid magsjuka och andra magbesvär.

– Att äta ingefära sägs sänka kolesterolet och öka blodcirkulationen.