Recept med rabarber

Foto: Anita Jansson @Hebe Frukt & Grönt AB

Rabarber

kommer ursprungligen från områdena längs floden Volga i Ryssland. Rabarber är en flerårig, tålig planta som man normalt kan skörda på under 5–10 år.

Det man äter på rabarbern är de första bladstjälkarna som växer upp ur rotstocken. De tidiga rabarberna som säljs på våren har odlats i växthus, där de vuxit i mörker. Detta gör att de är ljust gulröda och mycket spröda med små, gulgröna blad. Längre fram på våren/sommaren köper vi kraftigare, avskurna rabarber utan blad. Rabarber innehåller oxalsyra som binder kalk.

Rabarber har frisk, syrlig smak och är goda i kompott, kräm och paj. Man kokar också saft och marmelad av dem.

Näringsvärden, per 100g :

Energi 18 kcal/75 kJ, Vatten 94 g, Protein 0,9 g, Fett 0,2 Kolhydrater (totalt) ej fibrer 3,1 g Kostfiber 1,4 g, Kalium 200 mg, B-karoten 118 ug, C-vitamin 13 mg.