Recept med kiwi

Halloweentips Kiwimonster med dadlar

Kiwi Grön

Kiwifrukten kommer ursprungligen från södra Kina och kallades Kinesiskt krusbär eller Yangtao. Senare tog Nya Zeeländarna över och ligger nu i topp när det gäller världsproduktionen av Kiwifrukt. De i sin tur döpte frukten efter deras nationalsymbol – kiwifågeln.

Kiwifrukten är luden med ett brungrönt skal som döljer ett klargrönt fruktkött. Den är väldigt söt i smaken när den är ordentligt mogen. Men de flesta tycker att kiwin är som godast när den är något omogen, med en frisk och syrlig smak. Tack vare kiwins friska smak passar den både som mellanmål, i desserter och tillsammans med kött och fisk. Visste du att en medelstor kiwi innehåller hela det rekommenderade dagsintaget av C-vitamin.

Kiwifrukten innehåller ett enzym som heter actinidin. Enzymet bryter ner proteiner (äggviteämnen) och det innebär att man kan möra kött genom att marinera det med kiwiskivor eller enbart saften. Av samma orsak kan färsk kiwi inte användas i fruktgeléer, eftersom enzymet hindrar geléet att stanna.

Kiwi Zespri© SunGold

är syskonet till dagens Zespri Gold. Precis som Gold har SunGold gult fruktkött och ett mjukt skal, men den saknar den utmärkande spetsiga änden. Dess tropiska smak är härligt saftig och söt med en frisk touch.

Zespri Gold och Zespri SunGold är en 100 % naturlig variant av det gröna syskonet. Med en gul kiwi får du i dig en rejäl dos av vitamin C, fibrer och kalium, samt vitamin E och folsyra. Vitaminerna i frukten hålls fräscha under lång tid tack vare kiwins låga pH-värde.

Dessutom är Zespri Gold och Zespri SunGold naturligt fettsnåla. Ännu en god anledning att ge efter för frestelsen att äta en gul kiwi!

kiwi-gold

Kiwi Gold

Liksom den gröna kiwin härstammar den gula från vildväxande kinesiska plantor. 1977 började nyzeeländarna att hämta frön från Kina, dels från vildväxande plantor, dels från den botaniska trädgården i Beijing. 1992 hade man lyckats utveckla den gula sorten.

Den gula kiwin saknar helt den syrlighet som finns i grön kiwi. Den innehåller inte heller enzymet actinidin, som har förmågan att möra kött. Gul kiwi har slätt skal och en liten knopp i ena änden. Det saftiga fruktköttet är läckert gult med små rödsvarta kärnor. Smaken är tropiskt söt, som en blandning av mango, persika och citrus

Den gula kiwin säljs ofta ätmogen. Därför är den känslig för stötar och tryck. Den är också känslig för etylengas. Bör förvaras kallt.

Gul kiwi finns från juni – februari.

Kiwi Röd

Denna sort har utvecklats på naturlig väg i provinsen Sichuan i Kina och är slät i skalet, utan päls, precis som sin gula släkting Zesprigold. Sorten lystrar även till namnet Hong Yang. Fruktköttet är gulgrönt med ett rött hjärta i mitten.

Smaken är frisk och kraftig, aromatisk med en mix av jordgubb och apelsin. Det klart röda pigmentet, som kallas Antocyanin, är en mycket stark antioxidant som hjälper till att skydda mot cancer och hjärtsjukdomar.

När man delar frukten i halvor liknar den en soluppgång och har därför fått smeknamnet Sunrise.

All kiwi är mycket rik på vitamin C men den röda innehåller dubbelt så mycket C – vitaminer som den gröna (136 mg mot 63 mg per 100g)!

Säsong Sep-Dec.

kiwai-babykiwi

Kiwai Babykiwi

Kiwai (Krusbärsactindia) är en liten släkting till kiwi. Dessertkiwi och cocktailkiwi är andra förekommande namn. Kiwai är en klängväxt och dess ursprungliga hemland är Kina, Korea, och Japan. Frukten är som en oval vindruva i storlek. Skalet är slätt och oftast grönt. Delad liknar den vanlig kiwi med små svarta kärnor och grönt fruktkött.

Kiwai är rik på antioxidanter och 100g Kiwai ger dig hela 90 % av det rekommenderade dagliga intaget C-vitamin.

Smaken är mycket söt, frisk och aromatisk. Man kan äta hela frukten. Godast är att äta den som den är men kan också serveras tillsammans med t.ex glass som dessert eller i en räksallad. Tips! Sätt några bär på en cocktailpinne i en nyttig smoothie gjord på t.ex. gul eller grön kiwi.

Kiwai bör förvaras svalt.

500x500px

Näringsvärde grön kiwi:

Energi 48 kcal/202 kJ, Vatten 84 g, Protein 0,8 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 10,1 g, Kostfiber 3,8 g, Kalium 270 mg, ß-karoten 108 µg, C-vitamin 63 mg.