Recept med papaya

PAPAYA

Visste du att papaya enligt sägnen kallades ”Änglarnas frukt” av Christopher Columbus? Söt med muskiga toner och en mjuk, smörliknande konsistens var detta namn kanske inte så långt ifrån sanningen, särskilt om man jämför med utbudet i Europa vid denna tiden….Nuförtiden odlas papaya på flera håll i världen och frukten går att få tag på året om.

Frukten, såväl som de andra delarna av papayaträdet, innehåller papain, ett enzym som hjälper smälta proteiner. Papain används dels för att möra kött men sägs även vara bra för matsmältningen. Fröna, som är peppriga och lite bittra, äter man normalt inte även om de är fullt ätliga. De kan tuggas hela eller blandas i en krämig salladsdressing, vilket ger en pepprig smak.

Papaya är en utmärkt källa till vitamin A (i form av karotenoider) och vitamin C. Det är en mycket bra källa av folat. Dessutom är det ett bra källa till kostfiber, magnesium, kalium, koppar och vitamin K.

Papaya har en fyllig och aromatisk smak, som kommer fram bättre med några droppar citron eller lime som krydda. Fruktköttet är laxfärgat till orangerött och påminner om melon i konsistensen. Frukten serveras också som melon, urkärnad och skuren i klyftor. Skalet äts inte, men kan däremot användas att möra kött med.

En mogen papaya känns mjuk vid lätt tryck. Omogna frukter mognar i rumstemperatur och kan sedan förvaras svalt under kort tid. Papaya är gott som dessert och smakar dessutom bra till t ex kallt kött. 

Tips: Gör en orientalisk salsa med papaya, chili, lime, skivad sallatslök och ingefära. Krydda med koriander. Gott till grillad fisk eller fläskkött.

Förvaring: 7-13°C.

papaya-atmogen