Recept med fänkål

Foto: Anita Jansson

Fänkål

har varit känd som kryddplanta i Asien och Medelhavsområdet sedan forntiden. Det är ingen kål, trots namnet, utan tillhör samma botaniska familj som morot, dill och persilja. Namnet har den fått av sitt latinska namn, foeniculum (”litet gräs”), som efterhand blivit fänkål på svenska.

Allt på denna grönsak kan användas till matlagning! Fänkål äts både rå och tillagad. Smaken är mild och sötaktig med kryddiga lakritstoner. Köttet är krispigt, mjällt och saftigt. Den gröna dilliknande blasten kan användas som krydda och dekoration. Stjälkarna kan vara lite hårdare och trådigare så de passar bäst att koka t.ex. buljong av. Fänkål är särskilt rik på C-vitamin och karoten.

Rå fänkål är gott i sallader och tillsammans med ost. Skär då fänkålen i skivor från botten, så faller den sönder ungefär som en lök. Då man kokar fänkål kan ståndet klyvas eller skäras i stora bitar. Koka lätt så att spänsten behålls. En del av smaken försvinner vid kokning och då kan man smaksätta med fänkålsfrön eller hackade blad från färsk fänkål i slutet av tillagningen för att få tillbaka den. Fänkål är gott att gratinera och att blanda i kött- och fiskgrytor.

Svensk fänkål har säsong juli-september.

fankal-liggande-IMG_0188