Recept med passionsfrukt

Passionsfrukt

Passionsfrukt finns i olika varianter. De som är vanligast hos oss kallas också purpurgrenadilla och har mörkt brunlila skal. Gemensamt för alla slags passionsfrukter är att innanmätet består av en mängd små kärnor, var och en omgiven av saftigt fruktkött som man äter. Smaken är fyllig och frisk med en arom som påminner om hallon och apelsin.

Användning

Skär itu frukten och ät innanmätet med sked eller skeda upp det som sås över fruktsallad eller glass. Man kan köra fruktköttet i mixer och använda det som stomme i drinkar och sorbeter. En halv passionsfrukt tillsammans med bitar av andra frukter på en desserttallrik ger en ny och spännande smakupplevelse..

En mogen passionsfrukt har buckligt skal och bör förvaras svalt. En omogen passionsfrukt mognar i rumstemperatur på några dagar.

Olika sorters Passionsfrukter

Passionsfrukt

Passionsfrukt, eller puprpur-grenadilla som den egentligen heter, är den sort som är vanligast hos oss. Dessa frukter har mörkt brunlila skal. Smaken är fyllig och frisk med en arom som påminner om hallon och apelsin.

Skär itu frukten och ät innanmätet med sked eller skeda upp det som sås över fruktsallad eller glass. Man kan köra fruktköttet i mixer och använda det som stomme i drinkar och sorbeter. En halv passionsfrukt tillsammans med bitar av andra frukter på en desserttallrik ger en ny och spännande smakupp-levelse. Mogen passionsfrukt har buckligt skal. Frukterna bör förvaras svalt.

Passionsfrukt rosa Esther

Den rosa varianten, Esther, har ett gyllengult, sött och välsmakande fruktkött! Du kan äta den redan när skalet är slätt men den blir ännu godare om den får ligga och ”skrynkla” till sig!

Grenadilla

Grenadilla är en stor passionsfrukt med blankt, sprött gult skal och gråvitt fruktkött. Det spröda skalet är ömtåligt. Bruna fläckar på skalet är sockerutfällningar som visar att frukten är mogen.

Detta är den sötase av alla passionsfrukter. Tillsammans med andra frukter (t ex mango, jordgubbar, nashipäron) blir det en härlig smak-upplevelse på en dessertallrik.

Grenadillan är mogen när den kommer.

Maracuya

Maracuya är också en slags passionsfrukt. Den är en slingerväxt och kommer ursprungligen från Brasilien. Den har gult, ganska tjockt skal till skillnad från den hos oss vanligaste passionsfrukten, den s k purpurgrenadillan, som har tunnare, läderartat skal.

Inne i frukten finns en mängd små kärnor omgivna av mjukt, saftigt fruktkött. Man äter alltsammans. Smaken är mycket aromatisk, frisk och syrlig. Maracuyan skärs itu och fruktköttet äts med sked direkt ur skalhalvan. Man kan också göra parfait, sorbet, glass o.s.v. av fruktköttet.

Vi importerar Maracuya hela året från bl.a. Kenya och Brasilien.

Curuba

Curuba tillhör passionsfruktfamiljen. Frukten är avlång och har ett tjockt grönt, gulgrönt eller svagt orange skal som kan vara täckt med ett tunt ludd. Fruktköttet är geléartat och omger kärnorna, som är hårda. Man kan pressa fruktköttet genom en trådsil om man vill få bort kärnorna. Smaken är syrlig och aromatisk.

Förutom att ätas naturell kan curuba mixas med mjölk eller youghurt till en drink. Det är även gott att göra mousse eller glass av curuba.

Den är rik på C-vitamin, fosfor och karoten.