Recept med pepparrot

Pepparrot

Pepparroten har en lång historia som kultur- och medicinalväxt och härstammar troligtvis från södra Ryssland, även om ursprunget är något osäkert. Den kom till Sverige på 1300-talet med invandrande munkar som började odla den i klosterträdgårdarna på grund av sina medicinska egenskaper. Bland annat ansågs den kunna läka sår, lindra feber och värk. Vissa trodde till och med att den kunde bota dövhet. Den höga C-vitaminhalten gjorde den populär till sjöss då den kunde hålla skörbjuggen borta.

I dag anser många fortfarande att pepparroten är en utmärkt medicinalväxt för att behandla huvudvärk, matsmältningsproblem och högt blodtryck. Senapsoljorna, som ger pepparroten sin starka smak, kan hjälpa till att rensa bihålorna vid inandning, och dess rika innehåll av A- och C-vitamin stärker ditt immunförsvar.

Pepparroten är bakteriedödande och används som ett naturligt konserveringsmedel vid inläggningar av gurka, rödbetor, sill mm. Dessutom ger ju roten en god smak till inläggningen!

I matlagning:
Pepparrot är fantastisk god i allt från t.ex. potatismos, dressingar, soppor, till fisk och rått kött. Kom bara ihåg att tillsätta den kall och gärna nyriven – då smakar den som mest och behåller sina nyttiga egenskaper!