Recept med sötpotatis

Sötpotatis

eller Batat som de också kallas, är avlånga, oregelbundet formade knölar och i regel större än vanliga potatisar (kan väga upp till 5kg).

Skalet är ljust brunt eller rött. Köttet är ljust gulvitt, gulorange eller lila. Den ljusköttiga är en fast, torr typ som får mjölig konsistens efter kokning. Den gulorange är en mjuk, saftig typ med fuktig konsistens efter kokning. Det är den sorten som oftast säljs i Sverige. Denna lila varianten har en något sötare smak än den vanliga och den lila färgen gör ju att den är sprängfylld med antioxidanter! Lite förvirrande är att det man man i övriga världen utom USA kallar för Yam, är sorten som har ljust fruktkött och mildare smak än de andra sorterna. Denna sort går i USA under namnet Tropical Yam.

Sötpotatis är, trots namnet, en mycket avlägsen släkting med vanlig potatis, även om den har många likheter. Den innehåller lika mycket stärkelse som potatis, men hela 5% socker jämfört med potatis som endast innehåller 0.5%. Detta märks också på smaken som är betydligt sötare än potatis, och därför har andra användningsområden och inte kan ses som en ersättare till den vanliga. Sötpotatis är god att steka eller ugnssteka, t.ex. som tillbehör till kött tillsammans med andra grönsaker, men används även till pajer och desserter.

Vad skiljer de olika färgerna åt?

Den ljusköttiga (vita) är en fast, torr typ som får mjölig konsistens efter kokning.

Lila sötpotatis är relativt ny på marknaden (kom 2006) och har en mustig och rik smak men är tätare och torrare i köttet än vanlig sötpotatis. Denna sort kräver längre tillagningstid och lämpar sig bäst att rosta i ugn. Den lila färgen kommer av antioxidanten antocyanin, samma som i t.ex. blåbär.

Den gulorange är en mjuk, saftig typ med fuktig konsistens efter kokning. Denna sötpotatis är mycket rik på betakaroten som ger oss vitamin A.

Näringsvärde vanlig sötpotatis:

Energi 344 kJ/82 kcal, Fett 0,3 g ( varav mättade 0,11 g), Kolhydrater 17 g (varav sockerarter 4,2 g), Fibrer 2,7 g, Protein 1,3 g, Vitamin A 372,5 µg, β-Karoten 4470 µg, Salt 0,08 g