Recept med kronärtskocka

Recept med jordärtskocka

Recept: Jordärtskockssoppa

Kronärtskocka

Kronärtskockan kommer ursprungligen från Medelhavsområdet och är de outslagna blomkorgarna av en tistelart. Man äter de tjocka nedre delarna av bladen, holkfjällen, och den tjocka, köttiga blombottnen.

Kronärtskockor äts vanligtvis kokta, varma eller kalla. Undantag är de små, babyskockorna som t.o.m. går att äta råa. Bryt loss skaftet mot t ex en bordskant. På så sätt dras kraftiga fibrer ur bottnen. Om man skär av skaftet blir de kvar. Skockorna kokas i rikligt med lätt saltat vatten 30-45 minuter. Servera dem varma med t ex citronsmör eller kalla med vinägrettsås. 

Skockor bör förvaras kort tid, gärna i plastpåse med några droppar vatten i +2-4 °.

kronartskockor-IMG_0292

Kronärtskocka Calico

Sorten Calico är runda som bollar och en riktig delikatess! Calico-skockan är typisk för det Medelhavsinspirerade köket pga sin milda smak med ytterst liten beska. Mycket eftertraktad av de franska kockarna. Den är oftast storfallande.

Visste du att…

…i Kalifornien har de en egen Kronärtskock-drottning och den mest kända av dem var Marilyn Monroe, 1947? Hon inspirerade mer människor att äta skockor under sitt år än någon annan gjort!

…kronärtskockan är mycket rik på mineraler? Istället för vanlig stärkelse innehåller skockor inulin. Detta är ett fruktsocker som passerar tarmen utan att brytas ner och därför inte höjer blodsockernivån. Dessutom är den rik på C, B och E-vitamin samt provitamin A – en riktig hälsobomb med andra ord!

Visste du att…

…det finns många olika sorters skockor? I USA odlas nästan uteslutande den stora, runda, Green Globe som äts på det traditionella sättet, blad för blad, doppade i smör. Fransmännen odlar både gröna, runda och lila avlånga och de gillar att fritera dem hela. I Italien är man särskilt förtjust i sorten Spinoso Sardo. Den har en något konisk form och bladen är mycket spetsiga med brun-lila färgton. Spanjorerna tycker om små, mjälla skockor som de grillar hela, marinerar i olja eller steker och lägger i olika rätter.

k-skockor-flera-olika

Jordärtsskocka

Jordärtskockor är näringsrika, ätliga jordstamknölar. Skockorna är mer eller mindre knöliga och har tunt skal. De innehåller inulin, en stärkelseart som är uppbyggd av fruktsocker, vilket gör dem lämpliga för diabetiker.

Skockorna skalas och läggs genast i kallt vatten, för att inte mörkna. Det blir lättare att få bort skalet om man sjuder skockorna en liten stund, och drar bort skalet, innan de kokas mjuka i lättsaltat vatten.fruktköttet är vitt och saftigt, och mörknar något vid kokning.

Jordärtskockor används mest för sin fina smak. Serveras varma med smör. De kan gratineras med t ex ostsås, passeras och användas i soppa eller puré.

Jordärtsskocka

Jordärtskockan inte alls släkt med kronärtskockan, utan däremot med solrosen. Namnet har den fått på grund av ett missförstånd. Det engelska ordet för jordärtskocka är Jerusalem artichoke , men den har inget med den palestinsk-israeliska staden att göra. Artichoke betyder kronärtskocka liksom articiocco på en gammal norditaliensk dialekt. Men några engelskspråkiga personer måste ha missuppfattat saken när de hörde italienarna tala om en annan grönsak, kallad girasole articiocco. På svenska blir det solroskronärtskocka, men råkade på engelska mer ljudenligt ”översättas” till Jerusalem artichoke.