Recept med bönor & ärtor

sockerartor-hog-IMG_0716-560x560

Sockerärta

Nyskördade, krispiga sockerärter är en verklig delikatess, lätt kokta och serverade med lite smör eller en vinegrettsås. De kan också strimlas råa och fräsas i lite smör eller wokas tillsammans med andra grönsaker. Ett alternativ är att servera dem varma eller kalla till kött eller fisk.

Sockerärter har breda, platta ärtbaljor med outvecklade frön. Man ska inte försöka plocka fram ärtorna. Insidan av baljorna saknar seg hinna och de är därför mjälla och spröda.

Förvara sockerärter så kort tid som möjligt i plastpåse i +2-4°.

lila-sockerartor-hog-IMG_0715-560x560

Sockerärta lila

Dessa ärtor har ett lila skal med gröna fläckar men själva ärtorna är i den klassiska limegröna färgen. De är krispiga och saftiga med en fräsch gräsliknande doft och en söt, lite nötaktig smak.

Den lila färgen försvinner om de kokas länge så helst ska de ätas råa för att bibehålla sin läckra färg. Vill man tillaga dem ska de kokas lätt. Servera med lite smör eller en vinegrettsås. De kan också strimlas råa och fräsas i lite smör eller wokas tillsammans med andra grönsaker. Ett alternativ är att servera dem varma eller kalla till kött eller fisk.

Förvara ärtorna så kort tid som möjligt i plastpåse i +2-4°.

salladsarta-sugarsnaps-hog-IMG_0718-560x560

Sugarsnaps

Denna korsning mellan Sockerärtor och Engelska bönor är mycket söt och krispig.

Du äter den hel, skal och allt och den är mycket saftig och mjäll.

Den kan serveras rå, snabbt smörslungad, inlagd eller ångkokt som tillbehör.

spritartor

Spritärta

Hos spritärter används bara ärtorna, inte bladskidorna eftersom baljans insida har en seg hinna.

Ärtorna spritas = tas ur. Idustriellt, dvs konserverade och djupfrysta ärtor, skördas innan de mognat färdigt. Gröna ärtor är omogna ärtor (gula = mogna).

Ärter äts råa i sallader, de kokas lätt och serveras som tillbehör till varmrätt eller på grönsaksfat med andra primörer.

Koktid färska Spritärter: 3-5 min.

margartor-SE-moek-500x500-IMG_9509

Märgärta

Märgärten är en form av spritärt. Den är något sötare och saftigare än spritärten.

Baljorna har ett oätligt membran och måste spritas. Det är endast de söta ärterna som äts. Späda märgärter äts hela. Fullmatade baljor spritas och ärterna äts lättkokta. Utmärkt för infrysning.

skarbonor

Skärböna

Skärbönan är en ettårig ört som ursprungligen härstammar från Syd- och Mellanamerika. Under 1600-talet började man odla skärbönor i Europa.

Skärbönor har breda, flata baljor och den kraftigaste bönsmaken av alla bönsorter. Bönorna passar bra i soppor, sallader, stuvningar, grytor och gratänger eller som tillbehör till kött.

Svenska skärbönor finns juni-augusti. Resten av året importeras den från Afrika och Europa.

bondbonor

Bondböna

Bondbönan har gröna, platta baljor med 2-7 frön.

De omogna fröna/bönorna är stora, flata och ljusgröna och är godast när de används färska. De är lättsmälta och mosar sig gärna vid kokning, en egenskap som gör den användbar till bland annat vegetariska biffar och stuvningar.

Koktid: Utan baljan 5min i lättsaltat vatten.

Bönor förvaras i +6-8°, helst i plastpåse.

haricot-verts

Brytböna/Haricot Verts

Gröna bönor är ett samlingsnamn för långsmala gröna bönor som äts hela.

Haricot verts är franska (betyder gröna bönor) och avser egentligen de tidigt skördade, späda ljusgröna bönorna som är lite krispigare och mindre och anses vara de finaste gröna bönorna. När bönorna nästan är mogna kallas de brytbönor. Brytbönor är en lite grövre sort. Oftast blandas dock begreppen ihop och i recepten så kan man byta det ena mot det andra. Bobby bönor är en typ av brytbönor. De är kraftigare och längre än haricots verts som är brytbönor som alltså skördas tidigt.

Är bönorna av bra kvalitet är de spröda och går lätt att bryta. De används hela eller i bitar.

Haricots verts är goda lindade i bacon eller som grönrätt tillsammans med riven ost, hackade örter och tärnade tomater.

Koktid: 3-5 min i lättsaltat vatten.

vaxbonor

Vaxböna

Vaxbönan är en av våra mest kända trädgårdsbönor. De används hela och skördas innan fröna börjar svälla.

Nykokta vaxbönor med sina gulvita (vaxgula färg – därav namnet), mjälla baljor är en delikatess. Observera att bönorna ska vara välkokta men inte överkokta, då är de inte goda.

Den fina smaken kommer inte heller fram om de är för lite kokta. De passar bra till kött, i sallader, soppor, grytor, stuvningar och gratänger.

Tillagning: I kokande vatten tills de blir mjuka, 3-5min. Lägg dem därefter i kallt vatten. Ta bort den sega strängen och ändarna innan de kokas.

coco-de-paimpol-bonor

Coco de Paimpol

Coco de Paimpol är en ”halvtorr” böna som är lätt att känna igen på sin blekgula bottenfärg med lila fläckar. Bönorna är vita med oval form och skalet är tunt. Halvtorra bönor är mjukare, snabbare att tillaga och lättare att smälta (mindre gasbildning, vilket ju är att betrakta som positivt).

Dess kulinariska kvaliteter och originalitet motiverade den första tilldelningen av AOC (skyddad ursprungsbeteckning) för en färsk grönsak. Den är rik på framförallt fibrer och vitamin B5, är låg i kolhydrater och har en hög halt protein. Testa den till lamm – klockrent!

Säsong juli-oktober/november.

Borlottibönor!

Borlotti är en variant av trädgårdsböna tillhörande släktet ärtväxter. Den kallas även Cranberry bean eller fransk trädgårdsböna. När du hittar dem färska ligger de i vackert rödlila, spräckliga skidor som är mycket dekorativa. Bönorna är njurformade och vackert rödlila spräckliga, vilket dock försvinner vid kokning. Skalet är oätligt, men borlottibönorna inuti är en kulinarisk höjdare. Med nötig smak med en krämig konsistens är de mycket populära i italienska och portugisiska kök..

De används som andra bönor i sallader, soppor, grytor, puréer, är goda att marinera etc.

Tips! Koka dem långsamt i vatten med en liten, handkrossad tomat, krossade vitlöksklyftor och färska örter tills de känns mjuka. Skumma emellanåt. Saltar gör du först när bönorna känns mjuka, annars blir hinnan onödigt hård. Ta upp bönorna och ringla över olivolja, citronjuice och salta ev. lite mer. Jättegott tillbehör!

Koktid: 25-40 minuter..