Recept med vitlök

het rod tomat och chilisas med färska tomater chili och vitlok
Svartkålspaj med rostade kikärtor
Recept: Jordärtskockssoppa

Vitlök

Vitlök finns inte vilt i naturen. Den anses ursprungligen komma från Centralasien, men fick mycket tidigt bred spridning i Medelhavsområdet. Odling av vitlök har varit känd i minst 5000 år. Vitlök odlas idag särskilt i de subtropiska områdena men det sker också betydande produktion i tropiska och tempererade områden.

Vitlök bildar mycket sällan frö och all förökning sker genom plantering av klyftor som själva vitlöken består av. Vitlökens blad är inte runda som hos en vanlig lök, utan platta som purjolök. Den färska vitlöken är mycket saftig och det har knappt bildats några skal. Den vitlöken passar bra att grilla eller ugnsbaka.

vilok-2st

Vitlök innehåller bland annat eterisk olja, kalcium, fosfor, järn, selen, vitaminerna A, B1, B2, C samt niacin. Det mest aktiva ämnet är det antibakteriella ämnet allicin, som kan döda vissa bakterier. Det är detta ämne som utgör den typiska aromatiska, kraftiga vitlöksdoften vid matlagning.

En hel/oskadad vitlök luktar i sig själv inte anmärkningsvärt mycket, men pressad eller skuren sprider den en kraftigare lukt. I vitlöken finns från början ett ämne vid namn allin, som inte luktar mycket, men när löken exempelvis pressas så frigörs enzymet allinas som omvandlar alliinet till allicin.

Vitlöken har länge fungerat som medicinalväxt och har än idag rykte om sig att kunna motverka sjukdomar, främst förkylningssjukdomar. Vitlök har emellertid inte bevisats hjälpa mot förkylning, däremot har en del upplevt en lindring av symptomen.

Några vanliga varianter

Black Garlic – fermenterad vitlök

Egentligen är Black Garlic helt vanlig vitlök utan alla de klassiska vitlöksdragen. Den dåliga andedräkten, den lätt stickande doften och något fräna smaken saknas helt hos delikatessen. Däremot tar Black Garlic absolut inte ut den vanliga vitlöken på något sätt, inte heller kan den ersätta vitlöken som ingrediens. Vitlök och Black Garlic är två helt olika smaker och ingredienser, helt oberoende av varandra.

Black Garlic är helt naturlig. Det finns inga tillsatser och inga konserveringsmedel. I själva verket är det bara en ingrediens: vitlök. Denna åldras, i en månad, i en särskild jäsningsprocess under hög värme, där den utvecklar sin mörkare färg, mjukare konsistens och sötare smak. Otroligt vad en månad kan göra. Man kan jämföra den med ett gammalt årgångsvin….

Smaken är söt och kryddig med undertoner av vitlök. Den har ett mjukt, nästan geléliknande kött med en ”smälter- i-din-mun” konsistens. Påminner om en mjuk torkad frukt. 

Rosa vitlök

Rosa vitlök, oftast av sorten Pink Lautrec, är en otroligt vacker vitlök där det vita skalet har inslag av rosa eller lila strimmor. Smaken är fin och aromatisk och har en sötare och mildare smak än sin vita kusin.

Detta är en mycket hållbar variant av vitlök som kan förvaras upp till tre månader. På franska marknader är denna lök hett eftertraktad och tingar alltid ett högre pris än den vanliga vita. Användes som vanlig vitlök.

vitlok-farsk

Färsk vitlök

Färsk vitlök är mycket saftig och det har knappt bildats några skal. Den vitlöken passar bra att grilla eller ugnsbaka. Färsk vitlök som bakas på en bädd av grovt salt i ugnen är en smakupplevelse!

Baka den i ugn, eller lägg den på grillen i lite folie, med en klick smör smaksatt med färsk timjan eller rosmarin. Detta ger en mild, len och saftig smak. Den går inte att ersätta med vinterhalvårets torkade vitlök.

Super Solo

FSuper Solo eller King Solo härstammar från västra Kina och den kallas ofta även Kinesisk vitlök.

Löken består av en enda rund klyfta. Skalet är vitt med rosa eller lila inslag. Kinsesisk vitlök används på samma sätt som vanlig vitlök och den smakar likadant, möjligen är den aningen mildare.

rokt-vitlok-o-pink-lautrec

vitlok-rokt-1kg-IMG_0139

Rökt vitlök

I Norra Frankrike är det vanligt att man röker vitlöken när den skördats för att den ska få ett hållbart skal. En rökt vitlök kan nämligen hålla i upp till 12 månader från skörd!!! Lökarna hänger ca 10 dagar i rökugnen innan de anses klara. Man använder olika sorters ved för att få fram olika karakteristiska drag.

Vitlökens skarpa och genomträngande smak beror på svavelaktiga, eteriska oljor. Genom rökning försvinner det skarpa och lämnar en behaglig mild rökt vitlöksmak.

Vid kokning försvinner mycket av den rökta smaken så vill man behålla den är det bäst att ugnssteka vitlöken på en saltbädd och avnjuta den med smör. Eller varför inte göra en toast med en god tomatröra och krossad, ugnstekt rökt vitlök på. Lägg ett par rökta vitlöksklyftor i en burk med honung och ställ i kylen. Perfekt att pensla på som glace vid grillning.