Recept med avokado

Avokado

Avokado kommer ursprungligen från Centralamerika och odlas nu i de flesta tropiska och en del subtropiska områden. Frukterna växer på höga träd.

Det finns olika sorters avokado med grönt eller svart, slätt eller knottrigt skal. Avocado äts naturell. Frukten delas och kärnan tas bort. Köttet missfärgas snabbt efter uppskärning. För att motverka detta kan man droppa litet citron över snittytorna.

Smaken är mild och framträder bättre om man kryddar med t.ex. salt och peppar. Skalet är tunt, läderartat och äts inte. Avokado innehåller nyttigt fett som är bra för kroppen.

Hur vet man när den är mogen?

Eftersom det finns olika sorters avokado kan man inte alltid enbart gå på färgen, även om många sorter mörknar när de mognar, t.ex. sorten Hass som är den vanligaste, utan man får helt enkelt ”känna” om den är mogen. Sorten Hass går från grön som omogen till grågrönsvart och till sist lilasvart som mogen. När du känner på avokadon ska du inte klämma på den med fingrarna, då riskerar du istället att ge din avokado tryckskador. Lägg avokadon i hela handen och känn försiktigt om den känns mjuk. Den ska helst inte vara så mjuk att den får ”luftfickor” i skalet. Då är risken istället att den är övermogen. En sista koll som du kan göra hemma med din avokado är att se om skaftfästet går lätt att pilla bort. Sitter det hårt är den troligen inte riktigt mogen men lossar det lätt är den klar att ätas. Färgen på köttet du ser under skaftfästet ska vara ljusgrönt, inte brunt. Då är troligen avokadon övermogen.

En mogen avokado förvaras i kylskåp och håller då ca 3 dagar beroende på mognadsgrad. En omogen avokado ska alltid förvaras i rumstemperatur och mognar då på 3-5 dagar. Förvaras därefter i kylskåp.

En omogen Avokado av sorten ”Hass”avokado-gron

En mogen Avokado av sorten ”Hass”

Cocktail Avocado

Cocktail avokado är en liten kärnfri avokado som är söt och smakrik. Den påminner om en liten grön gurka till utseendet.

Denna lilla kärnfria avokado kan du bokstavligt talat trycka i dig. Skär av toppen och kläm till så, tjoff har du nyttigt avokadokött redo att kryddas till Guacamole eller ätas bara som det är! Givetvis kan du skala den och servera dem hela eller i skivor precis som vanlig avokado också, det gör man som man vill. En del tycker till och med att man kan äta den med skalet på då detta är så tunt……fast där går kanske gränsen för de flesta….

Säsongen är kort (slutet nov-feb) så det gäller att passa på och njuta av den innan det roliga är över!

Jumbo Avocado Semil

Sorten Semil byter inte färg då den mognar utan du får känna lite försiktigt i handen om den är mjuk. Det är en av de mest smakrika sorterna och omåttligt populär på Dominikanska Republiken, där den odlas. Enligt befolkningen där ska detta vara en av de mest smakrika sorterna som går att få tag på med en nötaktig smak och krämig konsistens. Har du väl börjat mumsa på en kan du inte sluta…

avokado-semil-bred

avokado-semil-hel-o-halv