Recept med majs

Majs

Majskolvar är de omogna frökolvarna av sockermajs. Kolvarna består av tätt packade gula kärnor, som växer i rader på en stock. Ytterst finns gröna hölsterblad.

Majskolvarna skördas när kärnornas innehåll är vitt och flytande, som grädde. Då är smaken söt och mild. Nyskördade majskolvar äts naturella, skärs ner i sallader eller majskornen skrapas av och blandas i stuvningar, soppor och grytor. Vanligtvis kokas kolvarna i lättsaltat vatten i ca 10 min. Kokas de för länge blir de hårda.Täckbladen, skägget och den nedersta delen av stängeln tas bort. Används kokt med smör och rå att ätas direkt eller i sallader. Ska du grilla majs kan du slänga den direkt på glöden. Majs går bra att frysa in.

Det finns svensk majs under hösten, import resten av året.

Förvaras i kyla. +2-4°..