Recept med tomater

Tomat hör till samma familj som potatis, aubergine och paprika. Tomatplantan kommer ursprungligen från Sydamerika och fördes av spanjorerna till Europa under 1500-talet, men användes i början mest som prydnadsbuske. Den betraktades länge som oätlig. På 1700- och 1800-talen trodde många i Europa att tomat var ett afrodisiakum och kallades därför pomme d’amour (”kärleksäpple”). Det italienska namnet pomodoro (äpple av guld) förvrängdes till pomme d’amour (kärleksäpple). Tomaten ansågs vara hallucinogen och ett farligt afrodisiakum. Det förekom därför att myndigheterna utfärdade varningar för att äta den.

Idag vet vi ju hur nyttig tomaten är och tomater odlas i så gott som hela världen och i finns i en mängd olika sorter. Den är sprängfylld med antioxidanten lykopen som anses ha en positiv effekt mot bl.a. bröstcancer, matstrupscancer, prostatacancer, hjärt- och kärlsjukdomar och mot inflammation. Mest lykopen finns det i de rödaste sorterna och mindre tomater har ofta mer lykopen än de stora. Bäst effekt får man dessutom om man hettar upp tomaten!

shakshuka sivripaprika ägg och fetaost
het rod tomat och chilisas med färska tomater chili och vitlok
Svartkålspaj med rostade kikärtor