Recept färgglada betor

rodbetor

Rödbetor

Rödbetor säljs under sommaren i knippen med blast. Det är små, nyskördade betor som kokas knappt mjuka i lätt saltat vatten och njuts som primörer med litet smör. Var aktsam vid ansningen så att inte skalet skadas, då läcker den vackra röda saften ut i kokvattnet. Den röda färgen får rödbetan från betacyanin, ett färgämne som finns i cellsaften. Den är rik på mineraler och Folacin, en B-vitamin som är nödvändig för att det ska bildas nya röda blodkroppar.

Rödbetor kan skalas och rivas till råkost, ingå i soppor och köttgrytor. Smaken är söt.

Obs! Rödbetan innehåller nitrat och bör därför inte ges till barn under ett år!

gulbetor

Gulbetor

Gulbetan är nära släkt med vår vanliga rödbeta och används på samma sätt. Det är en gammal kulturväxt som blivit populär på senare år. Gulbetan är rödorange på utsidan men är riktigt gulfärgad inuti. Den vackra gula färgen finns kvar även efter kokning. Smaken är söt, precis som hos rödbetan.

Gulbetor kan kokas hela och serveras med smör eller vinägrett, kan mixas till puré, ugnsbakas hela i aluminiumfolie eller skalade och skurna i klyftor, eller rivas till råkost.

Tips! Skär skivor och lägg på ett fat tillsammans med andra färgglada grönsaker och servera med dipsås. Jättegott snacks!

polkabetor

Polkabetor

Kallas även polkagrisrödbeta och är en sort som har uppkommit på 1800-talet. På utsidan ser den ut som en rödbeta, men inuti är den vit- och rödrandig. Polkabetor innehåller två färgämnen, ett gult och ett rödviolett. Smaken är söt och något mildare än hos den vanliga rödbetan.

Polkabeta är mycket dekorativ och passar bra som råriven eller finstrimlad i sallad. Den kan även serveras tunt skivad med vinägrett eller som kokt med smör eller vinägrett som tillbehör. Vid kokningen försvinner den starka färgkontrasten och polkabetan blir rosa. Tillagar man dem däremot i ugn så
behålls ränderna! Förvaras i kylskåp.

Tips! Skär skivor och lägg på ett fat tillsammans med andra färgglada grönsaker och servera med dipsås.