Kryddig Svartkålspaj med rostade kikärtor
- 6dl svartkålhackad (ca 250-300g)
- 3klyftor vitlök (ar)pressad (medelstora)
- 1st gul lök (ar)finhackad
- 4st ägg
- 4dl mjölk
- 2tsk curry
- 1tsk örtsalt
- 1 krm svartpeppar
- 1msk citronsaft
- 1msk honung
- smöreller olja, till stekning
- tomat (er)små, i blandade färger
- 1pkt Baby leaf sallad t.ex. mangold, ruccola, maché
- Sätt ugnen på 200 C. Blanda de mixade sojabönorna, gryn, mjöl, matfett och ägg till en pajdeg. Tryck ut den noga i en pajform, gärna med löstagbara kanter. Ställ den gärna i kylen en stund. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
- Bryn lök, vitlök och svartkål i smör eller olja i en stekpanna tills löken fått en fin färg och svartkålen mjuknat något. Häll upp i en stor skål och ha i resterande ingredienser till äggstanningen i skålen. Mixa ihop till en fin jämn smet. Du kan använda stavmixer eller hälla allt i en blender. Häll äggstanningen över pajskalet och sätt in formen i mitten av ugnen, grädda i ca 40-50 min.
- Stek kikärtorna med kryddorna och honungen i en stekpanna tills dom fått en fin yta.
- När pajen är klar serverar du den med kikärtorna och en sallad på tomater och späda blad.
Svartkål
Svartkål är en korsning mellan savoy- och grönkål. Här i Sverige kallas den också för palmkål, ett namn den fått då växtsättet påminner om en palm.
Svartkål har odlats och varit en mycket uppskattad kålsort sedan 1700-talet, framförallt i italienska Toscana. Italienarna älskar denna kålsort!
Svartkål påminner om spenat men har en starkare och mer karaktäristisk smak. Passar perfekt i soppor, grytor, wok och enkelt bräserad i lite olivolja kryddad med salt, peppar och vitlök serverad som ett tillbehör.
Andra synnerligen smakliga sätt att anrätta svartkål är i en klassisk bondsoppa med svartkål, bondbönor och zucchini eller i en ´Cavolo Nero con fagioli su pane tostato´ – svartkål och vita bönor på bröd.
Förvaras kallt, +0-4°