Kryddig Svartkålspaj med rostade kikärtor

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Hittar du inte svartkål funkar grönkål eller savoykål också bra i denna paj.
Ingredienser
Pajdeg
Fyllning
Rostade kikärtor
Vid servering
Portioner: port
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 C. Blanda de mixade sojabönorna, gryn, mjöl, matfett och ägg till en pajdeg. Tryck ut den noga i en pajform, gärna med löstagbara kanter. Ställ den gärna i kylen en stund. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 12-15 min.
  2. Bryn lök, vitlök och svartkål i smör eller olja i en stekpanna tills löken fått en fin färg och svartkålen mjuknat något. Häll upp i en stor skål och ha i resterande ingredienser till äggstanningen i skålen. Mixa ihop till en fin jämn smet. Du kan använda stavmixer eller hälla allt i en blender. Häll äggstanningen över pajskalet och sätt in formen i mitten av ugnen, grädda i ca 40-50 min.
  3. Stek kikärtorna med kryddorna och honungen i en stekpanna tills dom fått en fin yta.
  4. När pajen är klar serverar du den med kikärtorna och en sallad på tomater och späda blad.

Svartkål

svartkalSvartkål är en korsning mellan savoy- och grönkål. Här i Sverige kallas den också för palmkål, ett namn den fått då växtsättet påminner om en palm.

Svartkål har odlats och varit en mycket uppskattad kålsort sedan 1700-talet, framförallt i italienska Toscana. Italienarna älskar denna kålsort!

Svartkål påminner om spenat men har en starkare och mer karaktäristisk smak. Passar perfekt i soppor, grytor, wok och enkelt bräserad i lite olivolja kryddad med salt, peppar och vitlök serverad som ett tillbehör.

Andra synnerligen smakliga sätt att anrätta svartkål är i en klassisk bondsoppa med svartkål, bondbönor och zucchini eller i en ´Cavolo Nero con fagioli su pane tostato´ – svartkål och vita bönor på bröd.

Förvaras kallt, +0-4°