Ädelostgratinerad mangold med nötter

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 4
Betyg: 3.75
You:
Rate this recipe!
Servera denna rätt till bulgur eller ris om du vill ha den vegetarisk. Annars passar kokt fisk eller kyckling bra till.
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Skär av stjälkarna på mangolden och dela dem på längden. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka 10 minuter.
  2. Strimla bladen och salladslöken. Hacka vitlöken. Fräs upp blad och lök med matfett i en panna och stek under omrörning i cirka fem minuter.
  3. Pudra över mjöl och häll på mjölken. Låt det koka ihop och smaka av med salt, peppar och färsk timjan.
  4. Ta pannan från värmen och blanda i hälften av den smulade ädelosten.
  5. Lägg de avrunna stjälkarna i en smord ugnsform. Häll på de lättstuvade bladen, strö hasselnötter och resten av ädelosten över det hela och gratinera mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Mangold

Mangold kallas ibland för romersk kål, spenatbeta, stamspenat, bladbeta eller stjärnmangold och är släkting till rödbetan och sockerbetan. Mangold har stora, friskt gröna, oftast buckliga blad, med uppsvällda vita eller röda, gula bladstjälkar. Smaken påminner om spenat men är inte lika kraftig.

Man använder bladen på Mangold på samma sätt som t ex spenat, som kokt grönsak, i stuvningar och soppor. Om de gröna bladen är späda, kan de användas som råsallad. Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris.

Ett tips är att förvälla mangoldbladen lätt och sedan steka dem med lite olivolja och vitlök. Fantastiskt gott att äta som lättlunch eller som tillbehör till kött eller fisk. Strö gärna över lite parmesan när du serverar! Eller så använder du bladen i en paj eller i en vegetarisk lasagne tillsammans med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater. Supergott!

Kraftiga blad av mangold inne­håller förhållandevis höga halter av oxalsyra, samma sträva ämne som finns bland annat i rabarber. Oxalsyra kan irritera magen och tarmkanalen om man får i sig det i allt för stora doser. För att minska halten av oxalsyra är det en bra idé att tillaga åtminstone de kraftigaste bladen, oxal­syran späds då ut.

Mangold bör förvaras kallt, +2-4°, gärna i plast för att förhindra uttorkning.

Näringsvärden, per 100g:

Energi: 21kcal/87kJ, Vatten: 93g, Protein: 1,8g Fett: 0.2g, Kolhydrater: 2,9g, Fibrer: 0,8g, Vitaminer: C: 30mg, Folacin: 30mcg, Niacin: 0.4mg, Ret.Ekv.: 330mcg, Mineraler: Fosfor: 46mg, Järn: 1,8mg, Kalcium: 51mg, Kalium: 380mg.mangold-1030bred