Ost- och vingratinerade mangoldstjälkar med basilika

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 19
Betyg: 3.16
You:
Rate this recipe!
Här har vi använt oss av röd och gul mangold då det blir så läckert med färgerna men det går givetvis lika bra med vanlig mangold med vita stjälkar. Öka koktiden något bara då den vita oftast har tjockare och kortare stjälkar. Denna rätt är god som den är men den milda mangoldsmaken passar också bra till t.ex. kassler eller skinka.
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 225 grader.
 2. Tvätta mangolden och skär av bladen. Förväll dem i lättsaltat, kokande vatten i 3 minuter, kyl ner och frys in till en annan dag (goda att stuva t.ex.).

 3. Dela stjälkarna till lagom långa bitar. Koka dem i lätt saltat vatten i cirka 5 minuter. Ta upp och lägg dem i en smord ugnsform.

 4. Smält smöret i en kastrull. Vispa snabbt ner mjölet till en tjock, slät massa. Tillsätt mjölken och grädden under omrörning och låt koka upp,. Koka försiktigt några minuter under vispning.
 5. Tillsätt vinet och den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

 6. Häll såsen över mangoldstjälkarna och gratinera i ugn i cirka 10 minuter.

 7. Ta ut och toppa med strimlad basilika och svartpeppar.


Mangold

Mangold kallas ibland för romersk kål, spenatbeta, stamspenat, bladbeta eller stjärnmangold och är släkting till rödbetan och sockerbetan. Mangold har stora, friskt gröna, oftast buckliga blad, med uppsvällda vita eller röda, gula bladstjälkar. Smaken påminner om spenat men är inte lika kraftig.

Man använder bladen på Mangold på samma sätt som t ex spenat, som kokt grönsak, i stuvningar och soppor. Om de gröna bladen är späda, kan de användas som råsallad. Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris.

Ett tips är att förvälla mangoldbladen lätt och sedan steka dem med lite olivolja och vitlök. Fantastiskt gott att äta som lättlunch eller som tillbehör till kött eller fisk. Strö gärna över lite parmesan när du serverar! Eller så använder du bladen i en paj eller i en vegetarisk lasagne tillsammans med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater. Supergott!

Kraftiga blad av mangold inne­håller förhållandevis höga halter av oxalsyra, samma sträva ämne som finns bland annat i rabarber. Oxalsyra kan irritera magen och tarmkanalen om man får i sig det i allt för stora doser. För att minska halten av oxalsyra är det en bra idé att tillaga åtminstone de kraftigaste bladen, oxal­syran späds då ut.

Mangold bör förvaras kallt, +2-4°, gärna i plast för att förhindra uttorkning.

Näringsvärden, per 100g:

Energi: 21kcal/87kJ, Vatten: 93g, Protein: 1,8g Fett: 0.2g, Kolhydrater: 2,9g, Fibrer: 0,8g, Vitaminer: C: 30mg, Folacin: 30mcg, Niacin: 0.4mg, Ret.Ekv.: 330mcg, Mineraler: Fosfor: 46mg, Järn: 1,8mg, Kalcium: 51mg, Kalium: 380mg.mangold-1030bred