Recept med kålrabbi

Kålrabbi

har utvecklats ur den vilda kålen. Det är den uppsvällda stamdelen på kålrabbin som används.

Kålrabbi smakar lite sött och påminner om en rova. Den ljusgröna eller lila knölen kan användas rå, kokad eller stekt.

De är goda att koka och äta bara som de är med smör. Gratinera dem i ugn med ost eller stuvning.

Skala den och skär i små bitar, vänd dem sedan i mjöl och rosta gyllene och möra i 220 grader så har du ett alternativ till pommes-frites.

Kålrabbi är riktigt god i grytor. Skala och tärna den, lägg i kokande vatten några minuter och kyl ned. Tillsätt kålrabbin i gryträtten strax innan det är klart.

Gillar du raw-food kan du skära kålrabbi i supertunna skivor som du vänder i salt, peppar och olivolja. Skvätt på ordentligt med citronsaft.

Visste du att…

…kålrabbi förr i tiden kallades för nordens citron? Den innehåller mycket C-vitamin, B-vitamin, kalcium, kalium, fosfor, magnesium, folinsyra och massor av grova kostfibrer.

kalrabbi