Svensk höstfrukt – nu är säsongen igång!
Säsongen för svensk frukt är igång! Först ut är ljusgröna Transparent Blanche äpplen, Sockerpäron samt blå plommon Herman! Passa på att göra mos, sylt och inläggningar med dessa läckra frukter nu när vädret ändå inte bjuder in till sol och bad…
Det är något särskilt med svensk frukt – det smakar helt enkelt mer! Plommon och päron har dålig lagringsförmåga och därmed en ganska kort säsong så passa på att njuta medan de finns. Äpplesortimentet är numera så brett att vi har sorter som mognar redan i juli likväl som sena sorter som med hjälp av ULO-lager kan lagras ända fram till sommaren vid god skörd. De tidigaste äpplesorterna har dock en ganska kort säsong så dessa får du se till att njuta av medans de finns. Vi har samlat alla vår äppelsorter under en egen sida. Gå in och förkovra dig i sortimentet och se vilka sorter du ska ha i äppelpajen och vilka sorter du ska äta som de är. Allergisk? Då finns det sorter som lämpar sig bättre för dig med!
Enklaste, knäckiga äppelpajen
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Arrangera dem i en ugnsfast form. Strö kanel och lite (1-2 msk) socker över över.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll det över äpplena.
- Hyvla smöret över så att det täcker hela pajen. Grädda i 20-30 min tills pajen är gyllenbrun och äpplena mjuka. Servera med vaniljsås eller glass.
Enkel plommonkaka med rom
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en bakform.
- Skölj plommonen. Halvera och ta ur kärnan. Dela 5 av plommonen i klyftor. Tärna resterande plommon grovt.
- Mixa ihop sockerkaksmixen enligt anvisningar på paketet. Tillsätt rom.
- Fördela plommonklyftorna i botten av bakformen. Häll smeten över plommonen. Fördela de tärnade plommonbitarna över.
- Grädda nederst i ugn i ca 45 min. Använd en sticka för att se när kakan är klar.
- Tips! Det är gott med glass eller vaniljvisp till kakan vid servering.