Mjuk pepparkaka med stjärnfrukt (Carambola)

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Denna kaka bakas upside-down och vänds när den kommer ut från ugnen. Genom att lägga skivor av stjärnfrukt/carambola på ett lager av socker i botten kommer dessa att karamelliseras härligt och bilda ett fint mönster av stjärnor på kakan när den vänds. Carambolan kommer att bli lite gulare i ugnen men välj gärna så gula och mogna frukter du kan till detta. Här använder vi ett bakpapper i botten av formen då det smälta sockret lätt kan göra att det annars fastnar men jag har provat även utan bakplåtspapper och om man är snabb och vänder kakan innan den svalnat så funkar även det.
Ingredienser
Carambola
Pepparkaka
Vid servering
Portioner: port.
Instruktioner
Carambole
  1. Skär stjärnfrukten/carambolan i skivor. Klipp ut ett tunt ark av ett bakplåtspapper. Smörj det med smör och lägg det i botten och en bit upp på kanten i en form med löstagbara kanter. Smöra även insidan av formens kanter. Strö råsocker i ett jämnt lager i botten av formen och fördela skivorna ovanpå.
Pepparkaka
  1. Vispa smör och socker ljust och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Vispa ner yoghurten. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och kryddor. Vänd försiktigt ner med en slickepott tills allt blandat sig.
  2. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna och vänd den på en tallrik så botten kommer överst. Pudra lite florsocker över vid servering och dekorera ev. med lite kvistar av rosmarin.