Tortilla de patatas
Ingredienser
- 650 g potatis (ar)fast sort
- 1st gul lök (ar)finhackad
- 5st ägg
- 1dl Olivolja
- 1,5tsk salt
- persiljaklippt
Portioner: bitar
Instruktioner
- Skala och skiva potatisen tunt.
- Värm olivolja i en stekpanna och lägg ner potatisen, som nästan ska vara täckt av olja. Stek på låg värme i 15-20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Rör om ofta. Potatisen ska inte få färg.
- Tillsätt löken när potatisen nästan är klar och låt steka med ca 5 min. Låt potatis och lök rinna av i ett durkslag, spara oljan.
- Vispa äggen luftigt. Vänd ner potatis, lök och salt.
- Häll ca 2 msk av oljan i stekpannan. Häll ner potatis- och äggblandningen och stek tortillan utan omrörning till den börjar stelna. Lossa runt kanterna och vicka på pannan så att äggsmeten rinner ner längst kanten.
- Lägg ett fat över stekpannan när tortillan har stelnat på ovansidan. Vänd upp och ner på pannan så att tortillan hamnar på fatet och låt den sedan glida ner i pannan igen med ovansidan neråt. Stek i några minuter till önskad konsistens. Lägg upp tortillan på ett fat. Garnera med klippt persilja. Servera varm.