Oxrullader med delikatesspotatis och pressgurka
Ingredienser
Oxrullader
- 600g lövbiffeller fransyska, tunt skivad
- 1st moroti stavar
- 1st gul lök (ar)i skivor
- 2msk dijonsenap
- 100g Bacon
- 1l oxbuljongutspädd
- 1st moroti ganska stora bitar
- salt & peppar
Pressgurka
- 1st gurka (or)
- 1tsk salt
- 3msk strösocker
- 3msk ättikssprit 12%
- 1,5dl vatten
- 0,5dl persiljaklippt
- 0,5Krm vitpeppar
Sås
- buljongen, från rulladerna
- 3dl vispgrädde
- 1msk svartvinbärsgelé
- vitpepparoch ev salt
Vid servering
- 900g potatis (ar)delikatess med skal, kokta
- svartvinbärsgelé
- persiljaklippt
Portioner: port
Instruktioner
Oxrullader
- Lägg köttskivorna på bänken. Bred på senap och lägg en skiva bacon ovanpå. Lägg lök och morotsstavar längst ner på köttskivan. Salta, peppra och rulla ihop.
- Stick en tandpetare genom varje rullad och bryn dem i en stekpanna. Lägg ner dem i en kastrull och häll på buljongen och bitarna med morötter. Sjud allt i cirka 45 minuter eller tills det släpper från tandpetarna. Lyft upp rulladerna och morötterna lägg dem åt sidan på ett uppläggningsfat.
Pressgurka
- Skär gurkan i lövtunna skivor med en mandolin eller osthyvel och lägg i en skål Strö salt över dem, blanda runt och låt dem dra en stund tills de vätskar lite. Krama/pressa ur vätskan ur gurkan med händerna. Blanda ättika, vatten och socker i en skål. Rör tills sockret löser sig. Tillsätt gurkan och persiljan och smaka av med vitpeppar. Låt gurkan stå kallt i lagen under tiden rulladerna kokar.
Sås
- Koka ner buljongen tills 1/3 återstår. Tillsätt grädden. Låt koka upp och smaka av med gelé, eventuellt lite salt och peppar. Vill du ha tjockare sås, red av med lite redningsmjöl. Häll såsen över rulladerna och morotsbitarna och klipp lite persilja över.