Rotmos med rimmat fläsklägg
Instruktioner
Fläsklägg
- Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
- Koka upp en annan kastrull med vatten. Skala moroten och löken, skär dem i bitar och lägg ner dem i grytan. Häll av fläskläggen och lägg ner i grytan med löken och morot. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
- Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
Rotmos
- Skala kålroten och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, sila över nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter.
- Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det.
- Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar!
- Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja eller persiljekvistar.
- Värm fläskläggen innan du serverar den med rotmos och senap.