Rotmos med rimmat fläsklägg

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Fläsklägg
Vid servering
Portioner: port.
Instruktioner
Fläsklägg
 1. Skölj köttet i kallt vatten. Lägg det i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl.
 2. Koka upp en annan kastrull med vatten. Skala moroten och löken, skär dem i bitar och lägg ner dem i grytan. Häll av fläskläggen och lägg ner i grytan med löken och morot. Tillsätt pepparkornen och lagerbladet.
 3. Sänk värmen och låt köttet sjuda på svag värme under lock i 1,5-2 timmar. Köttet är klart när det lossnar lätt från benet. Ta då av grytan från värmen och ställ den åt sidan.
Rotmos
 1. Skala kålroten och morötterna till rotmoset och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull, sila över nästan allt spad från fläskläggen (låt köttet ligga kvar i lite spad) och koka i ca 30 minuter.
 2. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg ner bitarna i kastrullen tillsammans med kålroten och morötterna. Låt koka i ytterligare ca 15 minuter tills allt är mjukt. Häll av spadet, men spara det.
 3. Mosa rotsakerna eller rör kraftigt med en mosstamp, slev eller liknande. Mosa inte för mycket, det ska finnas bitar kvar!
 4. Vispa sedan moset fluffigt och späd med kokspadet från rotsakerna till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar. Rör i smör efter smak och garnera med hackad persilja eller persiljekvistar.
 5. Värm fläskläggen innan du serverar den med rotmos och senap.