Krämig, hemlagad potatisgratäng

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Fast eller mjölig potatis till gratängen? Ja, det är faktiskt en smaksak och åsikterna går ofta isär… En fast potatis faller inte sönder i gratängen utan håller formen men kokar inte ihop med vätskan lika bra. Mjölig potatis kokar lätt ihop med vätskan men faller också lätt i sönder. Ofta har mjölig potatis kortare tillagningstid än fast i gratäng också så tänk på detta! Väljer du en fast potatissort så får du bäst resultat om du först förkokar den i en grädd- och mjölkblandning för att därefter tillaga i ugnen. Om du i stället har en mjölig potatissort gör du bäst i att tillaga den direkt i ugnen, annars finns risk att gratängen blir mosig. All potatis innehåller mer eller mindre stärkelse och ju mjöligare desto mer stärkelse. Att blötlägga potatisen när du skivat den drar ut en del av denna stärkelse. Vill du behålla så mycket stärkelse som möjligt i potatisen, för att den t.ex. ska koka ihop med vätskan bättre, så ska du inte blötlägga den när du delat den. Då försvinner mycket av den lilla stärkelse den har.
Ingredienser
Portioner: port
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken och stek den ett par minuter i smör tills den mjuknar.
  3. Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter och fördela ut ett lager potatis. Strössla över ett lager lök och pressad vitlök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst.
  4. Slå över grädden och platta till allt. Strö på osten. Grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter, tills potatisen känns mjuk. Tiden kan variera lite beroende på om du valt fast eller mjölig potatis. Täck med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.

Till vänster har vi gjort gratängen med en fastkokande potatissort och till höger med en mjölig.