Krämig, hemlagad potatisgratäng
|
Ingredienser
- 1kg potatis (ar)
- 2st gul lök (ar)
- 2klyftor vitlök (ar)
- 50g smör
- salt o peppar
- 3-5dl vispgrädde
- 100g riven ostlagrad, tex. präst
Portioner: port
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225°C.
- Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken och stek den ett par minuter i smör tills den mjuknar.
- Smöra en ugnsfast form på cirka 30 x 20 centimeter och fördela ut ett lager potatis. Strössla över ett lager lök och pressad vitlök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager potatis överst.
- Slå över grädden och platta till allt. Strö på osten. Grädda potatisgratängen i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn i 40-50 minuter, tills potatisen känns mjuk. Tiden kan variera lite beroende på om du valt fast eller mjölig potatis. Täck med ett lager aluminiumfolie efter halva tiden.
Till vänster har vi gjort gratängen med en fastkokande potatissort och till höger med en mjölig.