Årets första frilandsodlade färskpotatis

blobid0_1556184130156(Från vänster: potatisodlare Victor Eriksson, potatisodlare Jonas Gustavsson, köpare Peter Reisenzein)

Årets första frilandsodlade färskpotatis skördades kl 11.00 idag. Potatisodlare Jonas Gustavsson, Vejbystrand, är tillsammans med potatisodlarna Victor Eriksson,Allegården Torekov, först ut med att plocka de första primörerna av sorten Swift.

Intresset för de allra första färskpotatisarna har som alltid varit stort, detta är det allra bästa vårtecknet. Ett antal grossister, handlare och kockar har följt utvecklingen för att få tillgång till de första primörerna. I år valde vi att ha budgivning och lycklig köpare av de 40 kg som auktionerades ut är Lidl. ”Vi är väldigt glada att vinna budgivningen för andra året i rad! Inte bara för att vi brinner för svenska råvaror och matglädje, utan att vi dessutom i samma slag bidrar till Barncancerfonden och deras viktiga arbete”, säger Peter Reisenzein, Inköpare Frukt & Grönt Lidl Sverige inköpsansvarig frukt och grönt som är på plats för att hämta potatisen.

Primörerna gick för 2 000/kg, totalt 80 000 kr där hela summan skänks till Team Rynkeby Godmorgon Lund/Barncancerfonden.

Potatisen sattes den 1 mars och i år har det tagit knappt 2 månader för potatisen att bli klar, framförallt är det värmen under påsken som drivit på tillväxten av den frilandsodlade färskpotatisen.

Fakta svensk färskpotatis

Frilandsodlad färskpotatis är:
vävtäckt på friland, alternativt vävtäckt under bågar (som man kan krypa under) man ska kunna köra med en potatisupptagare
Växthusodlad färskpotatis är:
odlad i tunnel som man kan gå i – och köra i, samt under glas

 

Text och bilder: Svensk Potatis
www.svenskpotatis.se