Blodapelsinkaka
Ingredienser
- 2-3st blodapelsin (er)
- 4msk råsocker
- 1tsk kanelmald
Smet
- 100gram smörrumsvarmt
- 2dl råsocker
- 1dl mörk sirap
- 3st ägg
- 4,5dl vetemjöl
- 2tsk bakpulver
- 2msk pepparkakskryddormalda
- 2,5dl tjock yoghurtgrekisk
- 1st blodapelsin (er)skalad och skivad i filéer
Garnering
- 1st apelsin (er)skalet, strimlat
Portioner:
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär bort skalet på apelsinerna och skär dem i skivor ( vill du ha kvar skalet så tvätta frukten noga först). Klipp ut ett tunt ark av ett bakplåtspapper. Smörj det med smör och lägg det i botten och en bit upp på kanten i en form med löstagbara kanter. Smöra även insidan av formens kanter. Strö råsocker och kanel i ett jämnt lager i botten av formen och fördela apelsinskivorna ovanpå.
- Vispa ihop smör och råsocker fluffigt. Tillsätt sirap och rör i äggen, ett i taget. Blanda de torra ingredienserna. Rör försiktigt ner dem med yoghurten i smörblandningen till en jämn smet. Häll smeten i formen. Putta ner apelsinfiléerna lite runt om i kakan.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
- Ta ut kakan och låt svalna. Vänd den på en tallrik så botten kommer överst. Garnera med strimlat apelsinskal.