Lussekaka med saffran och apelsin
Ingredienser
Glasyr
- 0,5st apelsin (er)stor, saften
- 2msk florsocker
- 2msk mandelspån
- florsockeratt pudra över
Tillbehör
Portioner: st, ca
Instruktioner
Kakan
- Sätt ugnen på 180°C.
- Blanda saffran och rom i en skål med 1 tesked socker. Låt stå och dra i 30 minuter.
- Vispa socker och ägg i en stor skål tills de blir fluffigt. Lägg i blandningen med saffran och rör om.
- Smält smöret och häll i smeten.
- Pressa apelsinen och riv skalet. Tillsätt i smeten.
- Blanda mjölet och bakpulvret i en skål. Tillsätt till smeten.
- Häll smeten i en smord form eller med bakplåtspapper i. Grädda i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka när kakan är klar. Stickan ska vara torr.
Glasyr
- Blanda apelsinsaften med florsockret. Häll över kakan och toppa med mandel.
- Skär sedan kakan i olika former med hjälp av t.ex. pepparkaksformar. Pudra florsocker över. Servera.