Den svenska pumpasäsongen är igång

Den svenska pumpasäsongen är äntligen igång och först att anlända var Spagetti- och Hokkaido-pumpa. Passa på att njuta av dem i mustiga soppor, läckra bakverk, ugnsrostade, i matiga pajer…ja det finns mycket gott att hitta på med pumpa. Spagettipumpan t.ex. är en utmärkt ersättare till vanlig spagetti med lågt kaloriinnehåll. Köttet har dessutom ett ganska lågt innehåll av kolhydrater, vilket betyder att du kan frossa loss och ändå hålla ditt blodsocker stabilt. Sen beror det ju på vad man äter till den hur nyttig och kaloririk måltiden blir förstås….

Näringsvärde Pumpa (per 100g ätlig del): Energi 25kcal/103 kJ, Vatten 92 g, Protein 1,0 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 4,8 g , Kostfiber 1,7 g, Kalium 340 mg, ß–karoten 960 µg, C–vitamin 9 mg.

pumpa-spagetti-hel-o-halvSpagettipumpa påminner i storlek och form om en gul honungsmelon. Den är oval till rund, blank och gulorange när den är ätmogen. Fruktköttet är ljust gult och delar sig efter kokning i trådar, så att det påminner om spaghetti. Smaken är mild och neutral. Fruktköttet är hårt och oätligt innan pumpan är kokad. Spaghettipumpa kokas, gärna delad, 10-20 minuter. Tag upp den och skrapa loss det mjuka fruktköttet från skalet. Servera varm som grönrätt med någon god sås. Det kokta fruktköttet kan gratineras, användas i soppa och sallader.

uchiki-kuri-img_3749Hokkaido härstammar från den japanska ön med samma namn, Hokkaido. Pumpan är konformad och skalets färg kan skifta mellan grönt och orange-rött. Uchiki Kuri är den vanligaste sorten och är droppformad med orange-rött skal. Köttet är berfritt och med en något söt och nötliknande smak. Passar utmärkt till inläggning men även god att äta ugnsrostad eller i bakverk.

 

Tillaga Spagettipumpa

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 7
Betyg: 3.43
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 175 grader. Tvätta och dela pumpan i 2 delar på längden. Gröp ut kärnorna. Salta och lägg sedan pumporna med köttsidan nedåt på en plåt. Slå i lite vatten i plåten, någon cm i botten räcker. Tillaga cirka 30 minuter. Köttet ska vara mjukt. Låt svalna lite och kröp sedan ur köttet genom att dra med en gaffel eller kniv i cirklar med start från mitten.
 2. Du kan också koka den i halvor utan kärnorna i cirka 15-20 minuter. Sedan gröper du ut köttet och kryddar. Ringla över lite olivolja.
 3. Tips: Gröp ut allt kött, blanda med smakrik ost, mögelost eller parmesan, lägg tillbaka i skalet och gratinera 10-15 min. Ringla över god olivolja vid servering.

spagettipumpa-bred


Pumpamuffins

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 1
Betyg: 3
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
 1. Sätt ugnen på 180 grader.
 2. Skala och kärna ur pumpan. Tärna pumpan grovt och koka tills den känns mjuk (ca 10 min). Häll av vattnet och mixa till puré. Placera ut muffinsformar på en plåt.
 3. Blanda alla torra ingredienser, förutom sockret, i en skål. Ställ åt sidan. Blanda sedan farinsocker, strösocker, smör, olja och ägg. Vänd ner de torra ingredienserna och rör till en slät smet. Rör ner pumpapurén. Fördela sedan i muffinsformarna, fyll ca 2/3 av formen.
 4. Grädda i ugn ca 20-25min. För att se om muffinsen är klar provstick med en potatissticka, är den torr är muffinsen klar.
 5. Låt svalna på ett bakgaller.