Krispiga jordärtskockor med rosmarin och balsamvinäger
Ingredienser
- 500g jordärtskockor
- 2msk Olivolja
- 0,5dl vatten
- salt
- svartpeppar
- 4 kvistar rosmarin färsk
- 2msk smör
- 2msk balsamvinäger
Portioner: port
Instruktioner
- Skrubba skockorna och dela dem i kvartar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, helst gjutjärn (du behöver ett lock), på medelhög värme. Lägg i jordärtskockorna och 1 dl vatten och smaka av med salt och peppar. Täck och koka under omrörning tills Jordärtskockorna är lite mjuka när du sticker en gaffel i dem, 8-10 minuter.
- Avlägsna locket och koka under omrörning, tills vattnet förångas och jordärtskockor börjar bli bruna och krispiga, 8-10 minuter. Lägg upp dem på ett fat.
- Lägg rosmarin och smör i stekpannan och låt det fräsa tills smöret slutat skumma och börjar bli lite brynt, ca 4 minuter.
- Ta stekpannan från värmen och rör i balsamvinägern. Skeda den bruna smörsåsen och rosmarinen över jordärtskockor. Dekorera med lite färsk rosmarin.