Friterade kronärtskockor (Cotolette di carciofi)
Ingredienser
- 4-5st kronärtskocka (or)helst de violetta, avlånga
- 1st citron (er)
- 30gram smör
- 0,5dl mjöl
- 2dl mjölk
- 1dl Parmesanostriven
- 1st äggula (or)
- 2st ägg
- 1dl ströbröd
- 1msk Olivolja
- 1nypa salt
Portioner:
Instruktioner
- Kapa toppen på kronärtskockorna. Skär bort de grövre bladen och skala stjälken. Gröp ur luddet med en tesked. Gnid in med citron och förvara i kallt vatten.
Bechamelsåsen
- Smält 30 gram smör och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölk. Värm och vispa tills det tjocknar. Rör ner parmesan och äggula. Salta. Såsen ska vara mycket tjock.
Kronärtskockskotletterna
- Förväll skockorna tills de är mjuka. Dela dem på längden i två delar om de är små, i fler delar om de är stora.
- Doppa delarna i bechamelsåsen och lägg dem på ett blöt tallrik. Låt kallna och stå en stund.
- Panera i uppviskat ägg och därefter ströbröd. Fritera kotletterna i ett bad av olivolja tills de är gyllenbruna. Akta så att inte oljan blir för varm.
- Låt dem rinna av på hushållspapper.