Fylld, gratinerad Kronärtskocka
Ingredienser
Svamp- & baconfyllning
- 4st kronärtskocka (or)
- 2st citron (er)
- 70g Bacon
- 1msk smör
- 250g svampvalfri sort, gärna kantareller
- 4msk mjöl
- 1,5dl grädde
- 2dl mjölk
- 1st äggula (or)
- 2dl ostriven
- salt
- peppar
Sardelle- & vitlöksfyllning
- 4st kronärtskocka (or)
- 2skivor brödljust
- 50gram smörrumstempererat
- 1krk persiljablad
- 0,5krk salviafärsk
- 2klyftor vitlök (ar)
- 1st citron (er)skalet, rivet
- 0,5st citron (er)saften
- 0,75dl Parmesanostriven
- 6st sardellfiléer
- salt
Portioner: port.
Instruktioner
Svamp- & baconfyllning
- Sätt ugnen på 225°.
- Skölj skockorna väl. Skär av toppen och bryt av stjälken så att de grova trådarna följer med. Skär citronerna i tjocka skivor. Lägg en citronskiva under skockan och bind ihop med hushållssnöre.
- Koka i lättsaltat vatten i ca 30 minuter. När det går lätt att lossa ett blad är skockan klar. Ta upp och lägg skockorna upp och ned så att vattnet rinner ur. Plocka bort bladen i mitten och gröp ur ”skägget”.
- Fräs tärnat bacon i smör. Tillsätt den grovt hackade svampen och fräs tills vätskan kokat in.
- Strö över mjöl och späd med grädde och mjölk. Koka i 5 minuter och smaka av med salt och peppar.
- Rör i äggula och riven ost, och fördela stuvningen i skockorna. Gratinera i ca 5 minuter tills de fått fin färg.
- Tips! Servera bladen som plockas bort med lite citronsmör som förrätt!
Sardelle- & vitlöksfyllning
- Koka upp rikligt med saltat vatten i en kastrull.
- Skär bort stocken, eller roten, från skockorna och lägg ner dem i grytan med kokande vatten. Låt koka i 10- 15 minuter. De ska inte vara färdigkokta utan bara börja bli lite mjuka.
- Ta upp skockorna och låt dem svalna i en ugnsfast form. Separera på bladen försiktigt tills du kommer till de tunnaste bladen och ''fyllningen''. Gröp ut detta med en gaffel eller sked.
- Mixa samman örter, riven vitlök, skal och saft från citron, parmesan, smör och grovrivet bröd). Smaka av med salt. Hacka sardellerna fint. Fördela hackad sardell och smör i skockarnas mittdel och mellan blad. Knyt ett steksnöre runt skockorna så de håller i hop.
- Ställ dem i en ugnsfast form och baka dem i mitten av ugnen på ca 200 graders värme till smöret smält och skockorna är helt mjuka, ca 25 minuter.